IMG_20160407_084947ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU a desfăşurat o campanie de educaţie pentru sănătate, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, 7 aprilie 2016, conform Statutului asociaţiei şi proiectului “AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA!” din “PROGRAMUL STRATEGIC AL ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA PENTRU ANUL 2016”. Campania “AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA!” s-a derulat în perioada 3-7 aprilie, cu activităţi la Casa Judeţeană de Pensii Giurgiu, graţie amabilităţii domnului Marian Cătălin Dumitru, căruia îi mulţumim, Asociaţia având un parteneriat încheiat în acest sens cu instituţia pe care o conduce domnia sa. De asemenea, unele activităţi s-au desfăsurat on-line, în unele instituţii de învăţământ, precum şi pe unele străzi şi bulevarde din municipiul Giurgiu.  

În cadrul proiectului “AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA!”, mai mulţi membri şi voluntari ai ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU au desfăşurat o campanie de educaţie pentru sănătate prin acţiuni de determinare gratuită a unor parametri funcţionali ai corpului omenesc, precum tensiunea arterială, pulsul şi saturaţia în oxigen a sângelui, au efectuat monitorizarea inimii, implicându-se doamnele asistente medicale Steliana Bădulescu, Valentina Rădoi, şi domnul Bălău Simion şi le mulţumim pe această cale. Pentru identificarea altor probleme şi ajutarea rezolvării lor prin semnalarea la instituţiile abilitate ale statului, pensionarii prezenţi la Casa Judeţeană de Pensii au completat câte o fişă de agendă publică şi / sau câte un chestionar.

Acţiuni ale proiectului au fost şi elaborarea şi distribuirea de flyere pe suport de hârtie şi on-line despre pericolul colesterolului crescut asupra sănătătii, care determină boli grave, mai prezente la pensionari, precum ateroscleroza, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, boala Alzheimer etc.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, aducem în atenţia publică importanţa sănătătii, inclusiv importanţa sănătăţii psihice, pentru orice categorie de vârstă. De aceea, pentru sprijinirea sănătăţii mintale, a învăţării, a instruirii şi dezvoltării psihocomportamentale normale, pentru combaterea tuturor actelor de violenţă,  preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, conf. univ. dr. Mariana Iancu a lansat petiţia “SĂ OPRIM AGRESIVITATEA în învăţământul şi societatea românească! VREM PSIHOLOGUL/PSIHOPEDAGOGUL NOSTRU!”, prin care cerem Ministerului Educaţiei Naţionale să ia toate măsurile astfel încât să funcţioneze în fiecare instituţie de învăţământ câte un psiholog sau un psihopedagog. Facem apel pe această cale la cetăţeni să semneze petiţia, să distribuie şi să îndemne şi pe alţii să o facă.

Tot în corelaţie cu sănătatea, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA se solidarizează cu cazul băieţelului Eduard Luca Dedeu, care şi-a găsit moartea fulgerătoare la Spitalul Judeţean Giurgiu, unii membri ai asociaţiei participând la marş-meeting-proteste. Cerem cadrelor medicale să-şi respecte jurământul lui Hipocrate dat şi să se aplece mai mult la căpătâiul bolnavilor pentru a le salva viaţa, iar organelor de anchetă penală să cerceteze cazul, să afle adevărul morţii acestui copilaş şi să facă dreptate.

Cu atitudine constructivă, pozitivă şi morală, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU va mai derula pe parcursul anului 2016 astfel de activităţi şi acţiuni de educaţie pentru sănătate, ocazii cu care se întăresc legăturile dintre cetăţenii giurgiuveni, dintre unele instituţii din Giurgiu şi asociaţie, fiind duse la bun sfârşit parteneriatele încheiate. ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU militează pentru O SOCIETATE ŞI O VIAŢĂ MAI BUNE.

De Ziua Mondială a Sănătăţii, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA urează tuturor viaţă lungă, activă şi sănătoasă şi lansează îndemnul “AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA!”

 Conf. univ.dr. Mariana Iancu

(Preşedinte ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ ” IANCU MARIANA”)