Violența în școli, dezbătută de inspectorul general al IȘJ Giurgiu împreună cu reprezentantii Poliției și directorii instituțiilor din județ

0
635

 Joi, 20 aprilie, în cadrul ședinței cu directorii unor instituții din județul Giurgiu, au fost prezenți reprezentanți ai Birourilor de Siguranță Școlară, de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu și  reprezentanți ai Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Giurgiu, tema discuției fiind o serie de aspecte care vizează reducerea violenței în mediul școlar.

După cum ne declara, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu, cei prezenți la discuții, au fost de acord încă de la început, cu faptul că obiectivul, în ansamblul său, este crearea unui mediu sigur și armonios în școli, bazat pe respectarea persoanei, pe nediscriminare, motivarea pentru învațare și asigurarea stării de bine a elevilor.

Această activitate de pe ordinea de zi a ședinței face parte din campania lansată de Ministerul Educației intitulată: “Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”!

Reprezentanții instituțiilor participante la ședință au transmis  cu această ocazie mesaje profesorilor, consilierilor școlari și directorilor care au misiunea de a informa elevii despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale și să se asigure că școlile sunt spații sigure în care violența este de netolerat – ne-a precizat inspectorul general al IȘJ Giurgiu.

De asemenea, s-au transmis mesaje atât elevilor care au fost victime ale violenței verbale, fizice sau psihologice cărora trebuie să le fim alături și să le protejăm drepturile, dar mai cu seamă elevilor care au avut derapaje comportamentale și care au nevoie de consiliere imediată și de monitorizare adecvată, pentru a ne asigura că au învățat din greșeli și că nu le vor mai repeta.

O altă abordare din cadrul ședinței a vizat criminalitatea informatică sub toate aspectele pe care le îmbracă acest fenomen:

– Protecția adolescenților în mediul online;

– Cauzele criminalității informatice;

– Tipuri de abuz asupra adolescenților;

– Riscurile pe Internet;

– Hărțuirea online;

– Dependența.

Este responsabilitatea tuturor factorilor implicați să întreprindă toate acțiunile prevăzute în măsurile concrete adoptate în ultimii ani în vederea prevenirii și combaterii violenței în mediul școlar – a mai menționat prof. Ion Ghimpețeanu, insp. general al IȘJ Giurgiu.

(Jurnal)