DSC_0001 ”PNL are grijă de sănătatea ta!” – 1 octombrie – ”Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului la sân” 

 La sediul organizației municipale a PNL Giurgiu a avut loc  miercuri 30 septembrie o inedită conferință de presă susținută de copreședintele Mărioara Velicu și purtătorul de cuvânt Elsa Joantă. Scopul principal al conferinței s-a dorit a fi o invitație de participare a femeilor, domnișoarelor giurgiuvene, dar și a bărbaților la acțiunea Organizației județene Giurgiu a femeilor liberale, de joi 1 octombrie, ora 17.00, la Cafeneaua artiștilor de la Teatrul ”Tudor Vianu”.

În această zi, a declarat Mărioara Velicu, femeile liberale vor dezbate Proiectul PNL care face parte din Programul nostru de guvernare privind reclădirea societății naționale, unde sănătatea este un domeniu prioritar. Prin sloganul ”PNL are grijă de sănătatea ta!” urmărim creșterea gradului de conștientizare privind prevenția și lupta împotriva cancerului la sân. Octombrie este luna în roz dedicată acestei lupte, noi urmărind să strângem semnături și propuneri în scopul promulgării unei legi speciale de luptă împotriva cancerului la sân. … În România, din 7.000 de cazuri de cancer la sân depistate anul circa 3.000 se soldează cu decesul bolnavului! La această întâlnire – dezbatere vor participa medicii de specialitate, șefii unor compartimente din sănătate, psihologi și reprezentanți ai unor ONG-uri și asociații care militează în același scop. Seara se va încheia cu o acțiune specială realizată de participanții care vor purta culoarea roz, iar pe timpul acțiunii vor împărți trecătorilor flyere și fundițe roz ca simbol al luptei împotriva cancerului la sân.

La rândul ei,  Elsa Joantă a spus:  În luna octombrie, femeile liberale vor mai organiza și alte acțiuni în municipiu și județ pentru testarea gratuită a ochilor și pentru promovarea în rândul populației a conceptului de prevenție și de implicare a societății civile în susținerea proiectului legii prevenției în sănătate. Acest proiect de lege urmează să fie depus spre dezbatere și aprobare în această sesiune parlamentară. ”Este un temei legal al inițiativei femeilor liberale pe baza căruia se desfășoară aceste acțiuni. De fapt în legislatura trecută acest proiect de lege s-a mai depus odată la Camera Deputaților, a declarat Elsa Joantă, dar din păcate el nu s-a dezbătut și s-a considerat că inițiativa PNL nu mai este validă pentru acest mandat parlamentar! Ca atare, trebuie depus din nou. În concepția liberală proiectul nostru are grijă de sănătatea oamenilor și este vital. A trebuit să recurgem la această inițiativă permisă de Constituția României, în care se precizează că o inițiativă legislativă poate fi promovată și cu semnătura a 100.000 de cetățeni, din cel puțin 20 de județe. PNL, prin comisia sa de sănătate, a elaborat proiectul iar noi îl vom prezenta participanților la întâlnirea de pe 1 octombrie. Cu acest prilej vom strânge și semnăturile de susținere. Din județul Giurgiu organizația județeană a femeilor liberale și-a propus să strângă 5.000 de semnături, pentru a ne număra printre județele care susțin această inițiativă legislativă.

În încheiere Elsa Joantă a precizat faptul că  vaccinarea copiilor, starea de sănătate a dentiției populației, ochii, Testul ”Papa Nicolau” etc., sunt o serie de alte acțiuni cu rol preventiv pe care  femeile liberale le susțin în continuare. Din păcate, la nivel național aceste afecțiuni ca și cele legate de hepatită, bolile cardio vasculare și alte boli pe care le credeam cândva eradicate, duc anual la foarte multe decese. Deci, în concepția PNL Giurgiu, a conchis nici un efort nu este de prisos dacă duce la creșterea gradului de sănătate al populației – a mai declarat purtătorul de cuvânt al PNL Giurgiu.

Heliade CĂLIN