Vineri, 14 septembrie, se va aplica acest document! Legea îi vizează pe toți șoferii din România. Astfel, conform unui act normativ care se va aplica începând de vineri, fapta se va prescrie în patru luni de la săvârșire, în cazul celor care circulă cu mașinile, pe drumurile publice, fără a avea rovinietă valabilă.

La ora actuală, fapta se prescrie în șase luni de la săvârșirea faptei, și nu în patru. Legea nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 martie 2018. Documentul se va aplica după șase luni de la apariție, adică din data de 14 septembrie 2018.

„Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei”, prevede Legea nr. 60/2018, cu precizarea că este vorba de data încheierii procesului-verbal de contravenție. Cu alte cuvinte, dacă procesul-verbal nu va fi încheiat în maximum patru luni de la data la care șoferul a fost surprins conducând o mașină fără rovinietă, amenda nu va mai putea fi aplicată, scrie avocatnet.ro.

Amintim că rovinieta are o valabilitate de una, șapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, în funcție de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale. Circularea fără rovinietă se poate sancționa cu amendă, potrivit OG nr. 15/2002.