De curând preşedintele ţării a promulgat legea privind combaterea violenţei în familie. De precizat că NU există o singură cauză a violenţei domestice, ci mai degrabă ea este rezultatul unei combinaţii de factori precum atitudinile societăţii, reacţiile comunităţii, şi experienţele psihologice individuale ale agresorilor şi agresaţilor.
Violenţa domestică este cauzată de dorinţa agresorului de a avea control asupra partenerului. Agresorii folosesc o varietate de tactici – fizice, emoţionale, sexuale şi financiare – pentru a deţine controlul. În România nu există nici o obligaţie legală pentru a raporta aceste cazuri, si, în consecinţă nu pot fi făcute statistici de încredere. Cu toate acestea, dintr-un important studiu realizat deduce că în fiecare zi 2,190 femei raportează experimentarea frecventă a violenţei domestic, că 931 copii raportează că sunt martori la scene frecvente de violenţă fizică între părinţi, iar 1,013 copii raportează că sunt martori la incidente frecvente de abuz între părinţi sau între adulţii cu care stau în casă.
Violenţa în familie este o problemă pentru societate.
Violenţa se va încheia doar atunci când atitudinile sociale se vor schimba şi vom lua toate măsurile pentru a acţiona împotriva ei. Această lege poate fi un început de a schimba lucrurile. În judeţul Giurgiu un început s-a făcut de către personalul unei biserici din Slobozia, dar nu este de ajuns…Este nevoie şi de construirea în judeţul nostru a unui Centru de adăpost pentru victimele violenţei domestice, unde persoanele abuzate pot fi consiliate. Acest proiect important va fi principalul obiectiv al Asociaţiei Friends to Friends – 2008 Giurgiu, care la începutul anului viitor va depune toate diligenţele pentru accesarea unor fonduri europene cât şi pentru implementarea unor strategii de ajutorare a victimelor violenţei domestice.
Jurnal