Victimele Holocaustului comemorate de Parlamentul European, la 77 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

0
237

Milioane de cetățeni evrei au fost uciși în toată Europa ocupată de naziști și în statele aliate ale acestora, pe baza unui plan de exterminare în masă. Crimele naziștilor au vizat și alte grupuri, precum romii, oamenii cu probleme fizice și mentale sau etnicii polonezi. Astăzi avem datoria să avem grijă ca astfel de crime împotriva umanității să nu se mai repete. Avem datoria să promovăm democrația, toleranța, respectul față de opiniile diferite din societate.

Recunoașterea adevărului istoric și transmiterea acestui adevăr către generațiile mai tinere, prin educație, ne ajută să prevenim repetarea unor astfel de orori. Adevărul istoric trebuie transmis tinerilor în mod integral, inclusiv în ceea privește crimele comise pe teritoriul României și implicarea autorităților de atunci.

Negarea sau minimalizarea Holocaustului, antisemitismul, xenofobia, rasismul, intoleranța și incitarea la violență reprezintă tot atâtea pericole pentru o societate democratică. Avem datoria să intervenim pentru a stopa astfel de derapaje încă din primul moment. Nu putem aștepta să vedem până unde vor merge cei care le promovează. Istoria ne-a demonstrat, din nefericire, ce se întâmplă atunci când forțele democratice ezită să ia măsuri din timp. W. Churchill spunea că: „dacă nu ești dispus să lupți atunci când poți câștiga relativ ușor, vei fi nevoit să lupți mai târziu, cu costuri mult mai mari”.

Democrația și drepturile omului pot fi protejate doar prin respingerea extremismului, a urii, a dezinformării și prin combaterea teoriilor conspiraționiste care alimentează astfel de comportamente” – transmite europarlamentarul liberal, Dan Motreanu.

Foto: Triaj la Auschwitz-Birkenau in mai/iunie 1944

(Dan Motreanu – președinte al PNL Giurgiu)