Regretabil, campania de ajutorare a micuţei Miruna Prodan, fetiţa care avea nevoie de 50 000 de euro pentru o operaţie ce ulterior i-ar fi salvat viaţa, a angajat cu ea o serie de comentarii şi declaraţii politice. Cu o săptămână în urmă, Nicolae Barbu, vicepreşedintele PSD Giurgiu, îşi manifesta regretul pentru faptul că demersurile caritabile pentru salvarea micuţei Miruna ar fi fost „politizate”, acuzate fiind în special Primăria Giurgiu, recte Consiliul local Giurgiu. Profund deranjat de aceste acuze, preşedintele Organizaţiei municipale PNL Giurgiu, Toma Petcu, el însuşi consilier local, ne-a solicitat, dornic a face „nişte precizări necesare”.

„Din primele momente ale declanşării campaniei am dorit ca ea să se desfăşoare într-o notă de totală discreţie, pentru că un astfel de demers cu caracter caritabil am învăţat că trebuie făcut în tăcere, fără să se facă tam-tam cu scopul de a-i ridica în slăvi pe cei care donează sumele de bani necesare. Plecând de la această constatare, membrii PNL, primarul Lucian Iliescu împreună cu mine şi cu alţi lideri ai partidului am dorit să acţionăm fără a ne expune public, convingându-l pe omul de afaceri Ioan Nicolae să doneze suma de 20.000 de euro în contul familiei Prodan. A fost de fapt şi prima sumă consistentă intrată în contul destinat micuţei Miruna, deşi Nicolae Barbu – vicepreşedintele PSD Giurgiu – declarase într-o conferinţă de presă că donase deja suma de 10.000 de euro în conturile Fundaţiei ce-i poartă numele. A doua zi după întâlnirea lui Nicolae Barbu cu presa, familia Prodan ne declara că în cont nu intrase niciun ban, suma urmând să intre abia după două săptămâni, fapt ce mă duce la concluzia că vicepreşedintele PSD -Nocolae Barbu – s-a folosit de o minciună spusă presei care nu era necesară pentru a contura bunele sale intenţii. Tot prin eforturile unor membri ai Partidului Liberal şi la solicitarea primarului Lucian Iliescu, la câteva zile a avut loc la Ateneul Bălănescu un concert de caritate la care

s-au strâns câteva mii de euro. La aceşti bani s-a adăugat suma de 1000 de euro oferită de către Administraţia Zonei Libere, graţie demersului aceluiaşi Lucian Iliescu. Organizaţiile judeţene ale PNL n-au stat nici ele nepăsătoare. Viceprimarul comunei Singureni, liberalul Pătuleanu Marian, a donat 1000 de euro, bani care s-au alăturat sumelor venite din partea Consiliului judeţean Giurgiu, la iniţiativa preşedintelui Dumitru Beianu şi a vicepreşedintelui Dumitru Gavrilă. Nicolae Barbu n-a avut curajul în prea desele conferinţe de presă organizate cu prilejul acestei campanii de caritate, să recunoască aportul substanţial al „donatorilor” liberali, al câtorva instituţii, încercând permanent să distorsioneze mesajul, şi în final să confişte efortul atâtor zeci de oameni pentru a-l dărui Fundaţiei pe care o conduce, inducând astfel ideea că ar fi fost singurul ce a contribuit la această campanie ce s-a finalizat prin reuşita operaţiei micuţei Miruna. Asta deşi majoritatea banilor obţinuţi s-au datorat – mi-e jenă s-o spun, dar sunt obligat să o fac – unei serii de oameni politici din PNL Giurgiu, persoane care au dorit să-şi păstreze anonimatul pe întreaga perioadă de desfăşurare a campaniei. Deşi am evitat declanşarea unui conflict politic ce ar fi umbrit toate demersurile noastre de salvare a acestei fetiţe, iată că Nicolae Barbu s-a prevalat de acest lucru pentru a-şi consolida imaginea în ochii electoratului, probabil ca un preambul la viitoarea sa candidatură, deja anunţată, pentru fotoliul de primar al municipiului Giurgiu. O încercare jalnică ce nu-i face cinste şi care, cu siguranţă, va fi repetată de fiecare dată când i se va mai oferi prilejul, de acum încolo. Cu atât mai neprincipial, mai imoral mi se pare gestul acestuia de a lovi în Primăria Giurgiu, respectiv în imaginea lui Lucian Iliescu, deşi Nicolae Barbu este conştient că principalul artizan al acestei campanii este tocmai preşedintele PNL Giurgiu.”

PS. Pe întreaga perioadă a campaniei de ajutorare a Mirunei Prodan publicaţia noastră a solicitat atât preşedintelui organizaţiei municipale PNL Giurgiu, Toma Petcu, cât şi altor lideri ai acestui partid, să ne ofere amănunte despre sumele donate şi implicit despre numele din lista cu donatori; de fiecare dată am fost refuzaţi cu diplomaţie, promiţându-ni-se că toate aceste detalii vor fi oferite publicităţii abia după ce viaţa Mirunei va fi în afara oricărui pericol, lucru care de fapt a fost respectat. Facem această precizare pentru a sublinia şi noi faptul că o viaţă de om trebuie salvată cu maximă discreţie şi nicidecum sub lumina reflectoarelor şi a flash-urilor de blitz. Dorinţa de a ne ajuta semenii trebuie să rămână mereu sacră, nemaculată de tarele politicului.

Florian Tincu

3 COMENTARII

  1. EU CRED CA NU CONTEAZA DUPA CAT TIMP AU INTRAT BANI IN CONT ATATA TIMP CAT AU INTRAT. PROBABIL DACA NU APAREA FUNDATIA NICOLAE BARBU NU SE STRANGEA SUMA DE BANI. TINAND CONT CA PNL GIURGIU SE MANDRESTE CU SUMA DE DOUAZECI DE MI DE EURO DONATA DE IOAN NICOLAE NICI DECUM DE MEMBRI PARTIDULUI. SI MAI RUSINOS DE ASTA PENTRU PNL ESTE FAPTU CA UNCHIUL MICUTEI ESTE MEMBRU …..SI TOT CE SE STRANSESE PANA IN MOMENTUL CAND A APARUT FUNDATIA ERA SUMA DE SASE MI DE EURO SI REPROGRAMATA DE 2 ORI CA NU AU AVUT SUMA STRANSA ASA CA CRITICATI FARA SA FONDATI

  2. Cine poate sa zica asa ceva nu este un om sanatos.Daca este asa cum ziceti voi, cum se face ca Miruna a fost operata, acum o sa urmeze lungile sedinte de tratament si drumuri in strainatate?Daca va credeti asa destepti si le stiti pe toate va invitam sa veniti si dvs. la fundatie si sa strangeti bani asa cum ne-am chinuit sa strangem si noi. De ce va atacati atat?Este foarte usor sa stai in fata unui pc, intr-un birou din cine stie ce institutie si sa incepi sa arunci cu noroi in niste oameni care vor sa faca bine. Voi numai lucruri urate stiti sa spuneti?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.