Toți proprietarii de mașini care au plătit o taxă de poluare, între 2007 și 2013, își vor primi banii înapoi de la statul român. O ordonanță în acest sens a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

 Cererile de restituire a taxei vor putea fi depuse la ANAF, in cateva zile, dupa ce vor fi publicate si normele de aplicare. Nu va bucurati insa prea tare, pentru ca banii vor fi recuperati de la stat în 5 ani. Daca ati înmatriculat o mașină între 1 ianuarie 2007 și 1 martie 2013 și nu ați recuperat prin instanță  taxa de primă înmatriculare, taxă auto sau taxa de poluare, indiferent cum s-a numit – statul român va da banii înapoi. Mergeți la ANAF unde depuneți buletinul, chitanța  sau ordinul de plată a taxei.

 Completați cererea tip de la ANAF și prezentați actele mașinii.

Ulterior, statul roman va trimite banii intr-un cont.  Nu primiti banii imediat. Cererile de restituire se solutioneaza in 45 de zile, iar restituirea taxei propriu zise si a dobanzii aferente se esaloneaza pe 5 ani.

 Nu va grabiti la ANAF, pentru ca autoritatile nu au publicat inca normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta. Astfel veti putea solicita returnara taxei de poluare peste cateva zile, spun surse din cadrul Ministerului Mediului, când aceste norme vor apărea în Monitorul Oficial.

De altfel, normele trebuie sa lamureasca o problema complicata. Cine are dreptul sa ceara restituirea taxei de poluare? Primul proprietar, care a inmatriculat masina, sau actualul proprietar care a cumparat-o?

Statul roman a decis sa restituie taxa de poluare pe cale administrativa dupa ce a pierdut numeroase procese intentate de soferi.

Dar asta nu inseamna ca dispare orice taxa. Ramane in vigoare timbrul de mediu, intrat in vigoare la 1 martie 2013. Dacă recuperați acum taxa, în cazul în care vindeți mașina, cumpărătorul va fi obligat să platească timbrul de mediu.

(Jurnal)