Vești bune pentru mii de români. Ministrul Muncii anunță schimbări în ceea ce privește certificatele de încadrare în grad de handicap

0
269

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale anunţă că a pus în dezbatere publică un Ordin prin care persoanele care au suferit o amputaţie sau care sunt dependente de oxigenoterapie vor primi, de la început, certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate permanentă. ”Continuăm seria măsurilor menite să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi: am lansat în dezbatere publică un Ordin de ministru potrivit căruia persoanele care au suferit o amputaţie sau care sunt dependente de oxigenoterapie vor primi, de la bun început, certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate permanentă”, a transmis, luni, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Ordinul prevede modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.

Potrivit documentului pus în dezbatere publică – şi care poate fi consultat pe site-ul instituţiei-  se introduce o ”NOTĂ” care prevede că ”se va stabili termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, de la prima evaluare”.

”Pentru a menţine/îmbunătăţi starea de sănătate şi pentru a evita excluziunea socială, persoanele încadrate au obligaţia de a urma activităţile şi serviciile prevăzute în Programul individual de reabilitare şi integrare socială a adultului cu handicap şi în Planul individual de servicii”, se mai arată în proiectul de Ordin.

(Jurnal)