*Află şi alte amănunte legate de modul în care se împart banii CJ Giurgiu   

La finanţe este o formulă pe care nu o înţelege nimeni, după care se împart banii alocaţi Consiliului Judeţean şi unităţilor administrative, a precizat, recent, într-o conferinţă de presă preşedintele Vasile Mustăţea. Grosul sumelor de echilibrare se repartizează de Direcţia Finanţelor, iar municipiul Giurgiu, ca să ştie toată lumea odată pentru totdeauna, nu a luat niciodată mai mult de 5-6 miliarde. Precizez că sumele repartizate sunt de echilibrare a propriului buget şi nu pentru dezvoltare. La nivel naţional şi judeţean aceste sume se alocă cu predilecţie la cei săraci şi nu la cei bogaţi, care beneficiază de taxe şi impozite. Sunt în judeţ primării care nu-şi pot asigura nici salariile! Îi propun domnului primar Nicolae Barbu, dacă nu va fi mulţumit de ce primeşte de la CJ anul acesta, să facem schimb de bugete, il dau pe cel al CJ şi să-mi dea bugetul Primăriei Giurgiu! Vasile Mustăţea a ţinut să precizeze încă odată: ”Fondurile de echilibrare nu sunt pentru dezvoltarea comunităţii. Dacă dorim şi dezvoltare atunci trebuie să accesăm fonduri europene. Eu, ca să ajut municipiul, am luat 3 km de drum de la ei, pe DJ 503, şi îi voi moderniza. Aşa pot să ajut municipiul, investiţia costă circa 50-60 miliarde de lei! Noi giurgiuvenii trebuie să accesăm fonduri europene, aşa cum face CJ pentru spitale. Trebuie să ne asociem şi să facem proiecte în comun. ”Pe programul cu apa, a declarat Vasile Mustăţea, am depus un proiect de 150 milioane euro, bani de care vor beneficia cei din ADI Giurgiu şi 31 de comune care s-au adăugat în Masterplan, anul trecut. În luna decembrie, primarul municipiului a scos de pe ordinea de zi, nejustificat, un proiect de hotărâre care prevedea asocierea comunelor şi care mă împiedică acum să accesez 150 de milioane euro! – proiect unde Giurgiu este prins cu finalizarea reţelor de apă şi de canalizare, cu 17 milioane euro. Este corect ce face domnul Barbu? Eu zic că nu? Îl invit pe Nicolae Barbu să ieşim pe un post de televiziune şi să dezbatem proiectele pe care dorim să le facem”.

Ministerul finanţelor împarte banii pe calculator

”Vasile Mustăţea a ţinut să precizeze mai multe amănunte de specialitate, în aşa fel încât toţi primarii şi cetăţenii judeţului să ştie cum împarte, pe judeţe, banii Ministerul Finanţelor. Conform legii, sumele de echilibrare pe judeţe se face pe baza unei formule. Se ţine cont de capacitatea financiară a judeţelor şi de populaţia lor. Se stabileşte o sumă pentru ţară, la care se aplică datele fiecărui judeţ şi…calculatorul scoate suma fiecărui judeţ. Nimeni nu poate modifica nimic. Giurgiu este defavorizat întotdeauna. Când eram senator am propus o altă formulă care n-a fost adoptată de guvernarea PDL, ea ar fi favorizat judeţele sărace. Judeţul Giurgiu este pe locul trei din coadă la suprafaţă şi populaţie. Recent la Uniunea Consiliilor Judeţene, unde sunt vicepreşedinte, am primit sarcina să elaborez un proiect de modificarea legii, lucru care se poate face cu aprobarea asociaţiilor comunale, orăşeneşti, municipale şi judeţene, deci cu avizul tuturor. Acest proiect doresc să-l promovez prin intermediul unui parlamentar de Giurgiu. Până atunci, Ministerul Finanţelor aplică formula pe calculator şi suma acordată unui judeţ nu poate fi modificată de nimeni. În concluzie, a specificat Vasile Mustăţea, niciodată un primar nu va spune că are bani suficienţi. El va cere mereu mai mulţi! Dar, le reamintesc primarilor giurgiuveni faptul că proiectele europene şi naţionale sunt prioritare pentru ei, altfel nu-şi pot dezvolta comunitatea. Obligaţia noastră este să luăm fondurile europene, pentru asta trebuie să depunem proiecte la UE, dar şi la Ministerul Dezvoltării care dă şi el bani. ”Tot judeţul Giurgiu a primit pentru 2014 circa 160 miliarde de lei şi…atunci de unde să dau eu Primăriei Giurgiu 450 miliarde de lei? Eu mă voi bate să aduc fonduri europene pentru dezvoltarea judeţului şi vă asigur că nu există nici un ministru care să mă împiedice să aduc fonduri europene. Din păcate, se pare că astfel de oameni sunt la Giurgiu şi încearcă să mă împiedice să aduc 150 de milioane de euro!”, a conchis preşedintele CJ, Vasile Mustăţea.
Heliade CĂLIN

2 COMENTARII

  1. Dupa 16 ani de dictatura sub Iliescu, este greu ca acest oras si judet sa mai fie resuscitat intr-un timp rezonabil. Iliescu si-a batutu joc de acest oras a folosit orice tertip doar pentru a se imbogatii el si cativa locotenenti apropiati lui. A gonit toti investitorii, si-a batutu joc de toti oamenii valorosi

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.