Val de scumpiri, începând cu 1 august! Printre produsele aflate pe listă se numără carnea de porc, pâinea şi combustibilii

0
237

Inundaţiile din această vară au influenţat şi preţurile alimentelor. Cel mai mult se vor scumpi lactatele, carnea și cerealele. Nici legumele nu par a fi scutite de eventuale scumpiri în această toamnă, deoarece, din datele producătorilor, mai mult de un sfert din culturile de roşii şi de ardei au mucegăit, deja, pe câmp. În cifre concrete, 30.000 de hectare au fost afectate după aceste inundaţii.

Din luna septembrie, se aşteaptă scumpiri de 7%, în special la carnea de porc şi la pâine. Dacă acum un kilogram de carne de porc costă aproximativ 20 de lei, din toamnă vom plăti cu 1,5 lei mai mult, adică 21,5 lei. Şi pâinea va suferi o majorare, însă producătorii nu pot spune, de pe acum, care va fi valoarea acesteia. În orice caz, cifra vehiculată tot mai des este de 1,2 – 1,5%.

Şi la combustibili s-au înregistrat, deja, majorări. Dacă la 1 ianuarie anul acesta, un litu de benzină costa 5,16 lei, astăzi a ajuns la 5,40 lei, iar trendul, conform producătorilor şi comercianţilor, este crescător.

Nici gazele naturale nu vor fi scutite de scumpiri, majorarea preţului acestora fiind stabilită chiar pentru prima zi a lunii august: de la 77 lei/MWh, cât plătim acum, de la 1 august preţul va urca la 80,25 lei/MWh.