978x0

        În conferința de presă din data de 21 martie , susținută de managerul Spitalului Județean de Urgență (S.J.U.) Giurgiu, dr. Elena Dinu a fost întrebată de jurnaliștii prezenți dacă achiziționarea unui mamograf atât de necesar unității, obiectiv ce a creat cu ceva timp în urmă discuții aprinse în Consiliul județean Giurgiu, se va materializa sau nu anul acesta.

        Managerul a răspuns că deși a promovat lista de investiții către Consiliul Județean, listă  déjà aprobată, ce include pe lângă  acest mamogrof și un endoscop, banii nu au fost livrați în bugetul Spitalului: Noi nu putem achiziționa aceste aparate decât cu fonduri fie de la Consiliul Județean, fie de la Ministerul Sănătății. Legea nu-mi permite să le cumpăr din fondurile ”de casă”, a mai spus managerul S.J.U. Giurgiu.

        Așadar, deși unitatea nu poate oferi, cel puțin deocamdată, giurgiuvencelor, posibilitatea de a efectua o mamografie menită să depisteze din timp cancerul de sân, sperăm că până la urmă se vor găsi banii necesari pentru achiziționarea sa, pentru că o astfel de examinare nu reprezintă nicidecum un ”moft”, ci o reală necesitate, mai ales dacă analizăm studiile ce demonstrează că șansele de supraviețuire ale unei femei diagnosticate timpuriu cu tumori la sân cresc cu cel puțin 17%.

(Teodora NICOLAU)