După ce a bulversat mediul de afaceri cu tot felul de modificări fiscale aberante, adoptate peste noapte, ministrul Boloș a reușit „performanța” de a adânci haosul odată cu lansarea e-Factura, sistem pe care antreprenorii sunt obligați să-l folosească deși nu a fost testat suficient, după cum o dovedesc nenumăratele erori de care se izbesc cei care vor să respecte legea. De altfel, pentru ca bătaia de joc să fie completă, sistemul privind facturarea electronică a fost lansat după o „campanie de informare” de doar o zi.
„Mai țineți minte experimentul cu casele de marcat electronice? Dar cel cu casele de marcat în rețea? Statul român a pus toate întreprinderile să-și schimbe, pe banii lor, casele de marcat de două ori. Și atunci era pentru aceeași cauză nobilă: să ia statul mai mulți bani, să combată evaziunea. După ce și-au pus toate întreprinderile case de marcat legate la ANAF a scăzut vreo evaziune? Absolut deloc. Cine dădea bon înainte, dădea bon și după. Iar cine nu dădea înainte, nu dădea nici după. Bani mulți cheltuiți, nervi irosiți, zero rezultate. Așa este și cu e-Factura. Cine dădea înainte factură, va da și după. Și cine nu dădea, nu va da în continuare. Doar chinuială suplimentară pentru antreprenorii care vor să lucreze la alb”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.
Dacă Guvernul PSD-PNL ar fi vrut cu adevărat reducerea evaziunii, parlamentarii celor două partide nu ar fi votat, cu două mâini și pe repede-înainte, în decembrie anul trecut, legea prin care tocmai marii evazioniștii sunt scăpați de răspundere penală, lege pe care USR a atacat-o la Curtea Constituțională.
Dacă Guvernul PSD-PNL ar fi vrut cu adevărat să crească colectarea la buget și să stimuleze „conformarea voluntară” a antreprenorilor, ar fi redus taxele. În schimb, PSD și PNL au crescut taxele și, totodată, birocrația.
Și, nu în ultimul rând, dacă ar fi fost interesat PNL de soarta mediului privat, care susține întreaga economie, Marcel Boloș s-ar fi asigurat că sistemul de facturare electronică este cu adevărat funcțional înainte de a-i obliga pe antreprenori să-l folosească. În schimb, Boloș a preferat să facă testarea e-Factura cu utilizatori reali și să-i certe pe oameni că fac erori în utilizarea sistemului, ca și cum nu Ministerul Finanțelor a ratat derularea unei campanii reale de informare, dându-și seama pe 29 decembrie 2023 că e-Factura devine obligatorie la 1 ianuarie 2024.
„În timp ce marii evazioniști își văd liniștiți de ale lor, antreprenorii cinstiți trec printr-un calvar. După ce, anul trecut, i-a îngropat în noi taxe, peste noapte, Guvernul PSD-PNL se asigură acum că-i omoară de-a binelea prin birocrație. Sistemul e-Factura e un dezastru. În ultimele zile, am vorbit cu antreprenori diverși. Toți îmi spun că nu mai pot. Oamenii nu reușesc să se logheze, unele module nu funcționează, facturile se dublează. Cât credeți, domnule Boloș, că vor mai accepta antreprenorii români să îi abuzați?”, afirmă deputatul USR Viorel Băltărețu, membru în Comisia pentru industrii și servicii și în Comisia pentru antreprenoriat din Camera Deputaților.
Cerem ministrului Boloș să fie receptiv la problemele comunicate de antreprenori și să ia, de urgență, toate măsurile pentru ca sistemul de facturare electronică să funcționeze așa cum trebuie. Dacă nu este capabil, să-și dea demisia. A făcut suficient rău, cu aprobarea PNL și girul PSD, contribuabililor cinstiți din România.