Ginerele şi fiica senatorului giurgiuvean sunt suspectaţi de contrabandă cu zahăr de 40 de milioane de euro anual. Controalele s-au făcut pe toate palierele, atât la producătorii de fructe şi legume, cât şi la comercianţii de materiale de construcţie. Măgureanu neagă că ar avea vreo implicare în acest scandal dără precedent în care  vor fi audiate 125 de persoane, declarând că  joi 26 iulie, când se va prezenta la sediul DIICOT va putea proba acest lucru ,  susţinând chiar că nu îl interesează imunitatea parlamentară pentru că nu este implicat în acest dosar. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, ca reacţie la acuzaţiile DIICOT privind constituirea şi sprijinirea unei grupări de evazionişti aduse senatorului Cezar Măgureanu, declara că trebuie aşteptată decizia finală a anchetatorilor, dar  că el nu crede în coincidenţe în politică. Amintim că Cezar Măgureanu a trecut în doar câţiva ani de la PNL în PDL apoi în UNPR şi din nou în PDL ca de două luni să se afle în PSD Giurgiu, o grupare condusă de un alt la fel de controversat om politic,  Nicolae Bădălău.

Procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi I.G.P.F. vorbesc despre un grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea de beneficii financiare prin evaziune fiscală, grup ce derula operaţiuni de import sau achiziţii  intracomunitare de bunuri (în special zahăr ) fără a le înregistra în documentele contabile  sau înregistrând operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA, care au adus prejudicii de peste 40 de milioane de euro , anual, la bugetul statului. Presa, prezentă în momentul ridicării lui Butoane de la domiciliu şi a maşinilor sale de lux, observa  lipsa  de reacţie a jandarmilor giurgiuveni, la agresiunile rudelor lui Octavian Grecu asupra reporterilor prezenţi, ceea ce ridică din nou un marie semn de întrebare.

Până la orele după amiezei de marţi mai fuseseră conduşi la DIICOT pentru audieri : Gheorghe Spoială – patron Hotel “Steaua Dunării”, Gheorghe Ştubeanu a cărei firmă de contabilitate opera documentele contabile ale lui Grecu Octavian (“Butoane”), omul de afaceri Gabriel Cărămidă, Mădălina Naipeanu şefa serviciului Control şi rambursări TVA din cadrul Direcţiei de Finanţe Giurgiu, alţi salariaţi ai DGFP  şi comisari ai Gărzii Financiare Giurgiu .  În final, la sediul D.I.I.C.O.T. urmează a fi conduse, în vederea audierii, aproximativ 125 de persoane, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Suportul informativ al operaţiunii a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi S.I.P.I. Giurgiu. Activitatea investigativă a procurorilor D.I.I.C.O.T. a beneficiat şi de aportul calificat al conducerii A.N.A.F. precum şi al Gărzii Financiare – Comisariatul General.

JGR