Am fost contactați la redacție de un tânăr de 23 de ani care ne-a declarat că marți, 6 februarie, s-a prezentat la sediul Poliției Județene Giurgiu pentru a depune o plângere împotriva unui vecin ce i-a agresat fratele minor, în vârstă de 13 ani.
Deși sediul poliției ar trebui să îți confere siguranță și încredere, ca și atitudinea cadrelor de acolo, tânărul ne-a mărturisit că în timp ce dădea declarația a fost amenințat, insultat și umilit de către un ofițer de poliție, pe numele său, O.M.
Atitudinea acestui polițist a fost cauzată de faptul că persoana împotriva căruia tânărul îndrepta plângerea era rudă cu acest ofițer, iar toată atitudinea agresivă și abuzivă avea probabil drept scop intimidarea tânărului.
Am fost curioși să aflăm care a fost atitudinea colegilor acelui polițist, atunci când au asistat la această scenă. Tânărul Ionuț N. ne-a declarat că unii dintre cei aflați în birou se amuzau, iar alți erau total indiferenți.
Relatarea tânărului este șocantă, având în vedere instituția în care s-a petrecut, contextul, cât și faptul că ne este imposibil să credem că abuzul îmbracă forme atât de evidente, iar un ofițer de poliție, plătit din banii contribuabililor pentru a-i apăra, și-ar permite un astfel de comportament ce nu face cinste nici lui, nici instituției din care face parte și nici rolului pe care poliția îl are.
Chiar și în situația în care plângerea depusă nu avea niciun temei, pentru a constata acest lucru era nevoie de o cercetare, de probe și implicit, îndată ce urmărirea penală ar fi fost terminată, organul de cercetare înainta dosarul procurorului, însoţit de un referat, iar procurorul dispunea, după caz…
Însă nu se poate justifica un astfel de comportament, fiecare cetățean având dreptul de a sesiza organele de anchetă, când consideră acest lucru.
Cu acest prilej solicităm un punct de vedere șefului ierarhic al ofițerului ce l-a insultat pe tânăr cât și o explicație a Inspectorului Șef, despre acest incident regretabil care nu face cinste acestei instituții.
(Jurnal)