Cele 9.300 de locuri de muncă create anul trecut în urma investiţiilor noi autohtone şi străine se datorează unui număr de doar 5 judeţe din ţară, din cele 40 de judeţe, conform “Tabloului investiţional regional 2011 şi 2012”, din care Giurgiu lipseşte. Conform aceleiaşi analize, la polul opus, în judeţe cum sunt Argeş, Buzău, Galaţi, Gorj, Mehedinţi, Neamţ sau Giurgiu nu s-a creat niciun loc de muncă. În aceste judeţe fie au fost investiţii foarte mici,  fie nu a fost realizată nicio investiţie anul trecut. Speriaţi de ceea ce prefigurează această situaţie de fapt, pentru următorii ani, ne-am adresat viceprimarului municipiului, Alexandru Vladu, curioşi să aflăm dacă Primăria Giurgiu a demarat sau nu vreun proiect nou de investiţii.

Deşi la finele unei zile grele în care tocmai terminase dialogul cu giurgiuvenii, în cadrul săptămânalelor audienţe de la Primărie, viceprimarul Vladu a făcut efortul de a răspunde  întrebărilor noastre legate de proiectele pe care le aşteptăm de atâta vreme să se înfiripe la noi în municipiu.

“De curând între Giurgiu şi Ruse s-a semnat un proiect ce vizează Coridorul European. Obiectivul acestui proiect este  “Îmbunătăţirea Accesibilităţii Euroregiunii Ruse – Giurgiu cu coridorul 9, Parc European de Transport” – ne spunea Alexandru Vladu. Un proiect realizat împreună cu Primăria din Ruse. Proiectul este finanţat cu fonduri europene, iar contribuţia părţii române este  de 1.264 000 euro.

Vicele Vladu ne mai spunea că prin acest proiect se doreşte reabilitarea carosabilului şi aleelor pietonale, pe o zonă de 2.411 metri, zonă  aflată între sensul giratoriu din faţa  Spitalului Judeţean, până la intersecţia cu Str. Gării, către Piaţa Centrală. Proiectul mai cuprinde o porţiune din şos. 1 Decembrie 1918 (în dreptul fostului Abator), până în dreptul sensului giratoriu aflat în faţa Hotelului “Steaua Dunării”. Viceprimarul municipiului sublinia faptul că în acest proiect sunt prinse şi două sensuri giratorii extrem de importante pentru fluidizarea traficului prin municipiu. “Este vorba despre  sensul adiacent fostului Abator (n. red.- pe şos. 1 Decembrie 1918), şi sensul giratoriu aflat la intersecţia şoselei 1 decembrie 1918 cu strada “Sirenei”. Proiectul a fost deja demarat,  documentele fiind semnate la Ruse, având ca  termen de realizare  30 de luni, însă primele  acţiuni de documentare şi elaborare a documentaţiei tehnice au fost deja realizate, fiind incluse în prima etapă şi anume cea de proiectare, urmând ca din anul 2013 să fie începute lucrările propriu-zise.

Întrebat cine va executa proiectul cât şi lucrările acestuia, viceprimarul Alexandru Vladu,  ne declara faptul că atât partea de proiectare cât şi lucrările de realizare vor fi scoase la licitaţie.

“Acesta nu este însă singurul proiect demarat” – preciza interlocutorul nostru. Proiectul “Oportunităţi de management integrat prin master plan”, va fi realizat tot în colaborare cu omologii noştri  din Ruse, partea română beneficiind de data aceasta de  178. 000 Euro. Dacă mă veţi întreba în ce constă acest proiect vă voi răspunde că  de data aceasta este vorba despre alcătuirea unei Comisii Europene care se va gândi la un plan de dezvoltare regională Giurgiu-Ruse, pe termen lung, având totodată ca scop  identificarea unor oportunitati de afaceri în această euroregiune.” Mai trebuie precizat că  cele două proiecte  prezentate de Alexandru Vladu fac parte din programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria (2007-2013). Pentru a atrage investiţii care să susţină dezvoltarea economică a municipiului  Giurgiu “va fi nevoie  să ne promovăm avantajele şi să ne folosim toate atuurile”, a conchis viceprimarul municipiului Giurgiu, Alexandru Vladu.

T. Florian