caz dramaticDe curând, redacţia publicaţiei noastre a fost sesizată în legătură cu un caz ce poate fi cu siguranţă considerat unul dramatic şi pe care am hotărât să îl aducem în atenţia cititorilor noştri, înfăţişându-le realitatea unei situaţii de escrocare la care sistemul judiciar local asistă impasibil, oameni de bună-credinţă fiind înşelaţi cu uşurinţă de către cei care ar trebui să reprezinte binele şi dreptatea în comunitate.

Sub masca de avocat se ascundea o fiară

Drama doamnei Georgeta Stănescu, căci despre ea este vorba, o fostă profesoară de muzică a Şcolii de Muzică şi Arte Plastice  ”Victor Karpis” din Giurgiu, în vârstă de 62 de ani, a început în urmă cu şapte ani, când, aflându-se într-un proces de partaj pentru obţinerea unei moşteniri, l-a cunoscut pe avocatul Dănuţ Ruse, care s-a oferit să o reprezinte în instanţă, apărându-i cauza. Acesta a reuşit să îi câştige încrederea doamnei Stănescu, promiţându-i că verdictul procesului îi va da câştig de cauză, dar asta după ce a rugat-o pe clienta sa să îi împrumute o sumă considerabilă de bani: 10.000 de lei! Georgeta Stănescu, mizând pe onestitatea aparentă, dar mai ales  pe cuvântul avocatului Ruse, a acceptat în cele din urmă să îi împrumute acestuia suma respectivă, realizând un înscris la data de 12.13.2008 în acest sens. Totul urma să se desfăşoare în prezenţa unui martor, care să dovedească faptul că avocatul Dănuţ Ruse s-a angajat să îi returneze banii în termen de un an. Femeia nu a ghicit însă intenţia reală a avocatului şi nici contextul dramatic în care avea să evolueze întreaga  situaţie.

Cum să faci bine, ca să îţi fie rău…!

Deşi  termenul-limită al împrumutului între timp a expirat şi chiar a fost depăşit cu doi ani, Georgeta Stănescu şi-a  menţinut optimismul, sperând că avocatul îi va restitui până la urmă banii cuveniţi. Din nefericire pentru ea,  nu a primit însă niciun semn de la acesta, adică nici vorbă despre recuperarea sumei împrumutate. Precizăm că, înaintea declanşării conflictului, după cum ne declara păgubita, avocatul Dănuţ Ruse s-a prezentat la domiciliul doamnei Stănescu cu un chitanţier, în care menţiona că aceasta i-ar fi dat suma de 2.500 de lei, falsificându-i cu neruşinare semnătura şi replicându-i că nu a vrut să o mai deranjeze şi că mai bine a semnat el…

Pe vinovat l-a durut la ”başcheţi”

Copleşită de nesimţirea şi tupeul avocatului Ruse, conştientă că  a fost păcălită, dar şi că trebuie cu orice preţ să îşi recupereze banii, având nevoie de ei ca de aer pentru a-şi remedia problemele grave de sănătate de care suferă, doamna Stănescu i-a intentat celui care o înşelase un proces la Judecătoria Giurgiu, la care pârâtul nu s-a prezentat la niciunul din cele trei termene stabilite.  Evident că sentinţa civilă din 01.02.2012 a fost în favoarea reclamantei, ea rămânând definitivă, irevocabilă şi executorie:

18.09.2013

Complet: CAG3

Tip solutie: Admitere apel

Solutia pe scurt: În baza art.480 alin. 3 N.C. pr. civ. Admite apelul declarat de apelanta creditoare Stănescu Georgeta împotriva încheierii nr. 2213/05.05.2013 din Camera de Consiliu pronunţată de Judecătoria Giurgiu, în contradictoriu cu intimatul – debitor Ruse Dănuţ. Anulează încheierea nr. 2213/05.05.2013 şi evocând fondul: Admite cererea creditoarei Stănescu Georgeta privind încuviinţarea executării silite împotriva debitorului Ruse Dănuţ. Încuviinţează executarea silită a titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 773/01.02.2012 pronunţată în dosarul nr. 1638/236/2011 de Judecătoria Giurgiu împotriva debitorului Ruse Dănuţ prin toate formele  de executare prevăzute de lege. Definitivă.Pronunţată în şedinţă publică astăzi 18.09.2013.

Document: Hotarâre  124/2013  18.09.2013

Conform acestei decizii, avocatul Dănuţ Ruse era  obligat să-i înapoieze femeii suma de 10.000 lei. Pe avocat însă l-a durut “la başcheţi” de decizia Instanţei,  parcă ştiind că în România legea şi deciziile justiţiei nu sunt aproape niciodată  respectate.

Aşa că, nici în urma acestei hotărâri civile, definitive, irevocabile şi executorie, avocatul nu i-a restituit banii doamnei Stănescu. De aceea, aceasta a hotărât sa apeleze la doi executori judecătoreşti, pentru a pune în executare sentinţa. Rezultatul a fost că în urma cercetărilor şi după ce dosarul a stat câte un an pe  la fiecare dintre cei doi, aceşti i-au comunicat femeii că nu se poate executa nimic, deoarece toate bunurile avocatului Dănuţ Ruse au fost trecute între timp pe numele soţiei, iar pârâtul nu beneficiază la momentul respectiv de niciun venit constant, astfel încât să îi poată fi oprită sau eşalonată, o anumită parte din bani, cu care să îşi achite datoria.

De cine şi-a bătut  joc ”avocatul”…

Dar hai să vedem de cine şi-a bătut joc aşa zisul avocat. Doamna Georgeta Stănescu pe lângă faptul că are  serioase probleme de sănătate,  ea nu beneficiază de niciun alt sprijin din partea familiei, fiind necăsătorită şi fără copii sau rude. Femeia  a fost operată de 17 ori, în urma unui diagnostic congenital şi este o persoană cu un grad ridicat de handicap, durata handicapului fiind permanent. Ea nu se poate deplasa decât cu un cadru metalic, având introduse la ambele membre inferioare proteze metalice care trebuie înlocuite o dată la zece ani. La ultimul control medical, doamnei Stănescu i s-a spus că trebuie urgent să îi fie schimbate protezele, pentru că au trecut 12 ani de când ele nu au mai fost înlocuite. Operaţii ce necesită cheltuieli exorbitante:  3500 de euro costă numai schimbarea unei singure proteze, fără manoperă, costurile depăşind cu mult posibilităţile ei materiale. Şi pentru că un rău nu vine niciodată singur, din cauza stresului provocat de tergiversarea fără vreo finalitate a situaţiei conflictuale cu avocatul Ruse, Georgeta Stănescu a aflat de curând că suferă şi de diabet, boală pentru care trebuie să urmeze un tratament în mod obligatoriu.

Corb la corb nu-şi scoate ochii!

Ajunsă în pragul disperării, Georgeta Stănescu s-a adresat Baroului de Avocaţi din Giurgiu, care însă nu a luat niciun fel de măsură şi nu a declanşat niciun fel de sancţiune disciplinară împotriva datornicului.  Femeia spune că membrii comisiei de disciplină au rămas însă insensibili la suferinţele omeneşti ale solicitantei,  acesta desfăşurându-şi nestingherit, activitatea de avocat în cadrul Baroului Giurgiu. Confirmând astfel, încă o dată, butada:  Corb la corb nu-şi scoate ochii! În acest sens, din discuţia purtată de doamna Stănescu cu jurnaliştii publicaţiei noastre, aceasta a dorit să remarce cu indignare:  Nu este normal ca nimeni din cadrul Baroului să nu se aplece asupra cazului meu…probabil, pe de o parte prin prisma faptului că acest avocat le este coleg şi pe de altă parte pentru că mie, personal, mi-au spus în faţă că am fost ”ţepuită”, însă nu au  luat niciun fel de măsură, aşa cum prevede statutul profesiei de avocat.

Părăsită de toţi

Demersurile juridice (însoţite întotdeauna de acte doveditoare), ale doamnei Stănescu nu s-au oprit însă aici. Dânsa a formulat o plângere către  Judecătoria Giurgiu în vederea obligării pârâtului de a-i  restitui suma de bani datorată, mai ales că trecuse foarte mult timp (peste 4 ani) de la data împrumutului. Nimeni însă nu i-a spus că din punct de vedere legal datoria fusese prescrisă după atâţia ani. Aşa se face că Georgeta Stănescu nu a avut sorţi de izbândă nici de această dată. A încercat chiar să se plângă Baroului Naţional Bucureşti, dar din nou a fost în zadar, autorităţile din Capitală comunicându-i că nu este de competenţa lor şi că numai Baroul Giurgiu poate rezolva acest caz.

De profesie escroc!

De curând, doamna Stănescu a mai avut o surpriză.  Citată, din greşeală, să se prezinte la Curtea de Apel Bucureşti, într-un proces în care inculpat era însuşi avocatul Dănuţ Ruse, femeia a aflat că acesta  mai escrocase şi alte persoane în vârstă şi vulnerabile, promiţându-le, ca şi ei,  că le va soluţiona diferite procese. Aşadar, se pare că ocupaţia de bază a avocatului Dănuţ Ruse este aceea de a înşela oameni, pentru a obţine de pe urma acestora foloase necuvenite, nu aceea de a le apăra drepturile şi interesele. Însă nimeni nu sesizează acest lucru…

Când autorităţile mimează doar că vor să te ajute

Prin acest caz am dorit să semnalăm cât de mare este imoralitatea şi meschinăria  de care dau dovadă uneori chiar reprezentanţii legii, care ajung să  profite de bătrâni neajutoraţi, promiţându-le ”marea cu sarea” pentru a-i deposeda de bani. Adevărata dramă este însă aceea că atunci când oameni simpli, solidari şi altruişti, care din puţinul lor vor să îşi ajute semenii, cad pradă unor astfel de şarlatani, iar autorităţile doar mimează că doresc să îi ajute.

Este povestea tragică a unei femei de 62 de ani, ce  a muncit , agonisind cu sacrificiu , timp de 32 de ani, bănuţ cu bănuţ, predând cursuri de violă copiilor. Alături de problemele sale acute de sănătate şi de singurătatea devenită o prietenă devotată femeia s-a trezit, iată şi victimă a hoţiei, a micimii caracterului uman. Ce mai este de făcut? Oare este normal aşa? – se întreabă aproape în fiecare zi femeia, strivită de neputinţă şi deznădejde.

Iată de ce redacţia publicaţiei ”Jurnal giurgiuvean” face un apel către reprezentanţii justiţiei, către reprezentanţii Bisericii şi totodată către politicieni în a-i oferi acestei femei un sprijin şi asistenţă de specialitate, în demersurile sale fireşti de a i se face dreptate. Avem speranţa că, ajutată de către aceştia, Georgeta Stănescu îşi va putea recupera până la urmă banii, pentru a-şi putea  rezolva întrucâtva problemele grave de sănătate de care suferă. Aşa să-i ajute Dumnezeu.

Teodora Nicolau

N.red. În numărul viitor al publicaţiei noastre vom solicita un punct de vedere al decanului Baroului Giurgiu, solicitându-i  totodată sprijinul în acest caz.

1 COMENTARIU

 1. INTREBARE : ce inseamna 1000 de avocati pe fundul oceanului ?
  RASPUNS : un bun inceput…..
  1. Va cer sa publicati si fotografia acestui putzifrix . Oamenii au mai putin memoria numelor …
  Oprobriul public este o arma puternica
  2. Datoria se prescrie dupa 3 ani de la ajungerea la scadenta .DAR orice act de natura a duce la recuperarea creantei intrerupe acest termen. Ex: notificari , deschideri de actiuni , cererile adresate executorilor judecatoresti…etc Dupa care termenul se reia de 0 .
  3. Comunicati Doamnei nr. meu de telefon( 0730/644.632) .Va fi o placere sa o ajut. Si o si mai mare placere sa-l tavalesc pe arzoiul ala mic daca-l prind.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.