telefoane-2Infractorii au inventat o nouă metodă de înşelăciune prin telefon. Ea poartă numele de: „votul prin corespondenţă” şi „sondajul” la nivel naţional. Pentru că tot sunt la modă sondajele prin telefon  escrocii s-au gândit că ar putea scoate bani din asta. Cel puţin aşa ne  avertizează poliţiştii braşoveni, care trebuie să facă de o bună bucată de timp faţă ingeniozităţii infractorilor.  Pentru că metoda „Accidentul” nu mai dă roade, în urma campaniilor susţinute de către poliţie şi presă, infractorii au fost obligaţi să îşi diversifice metodele de înşelăciune, victimele vizate fiind şi de această dată tot bătrânii.

Ofiţerii braşoveni ne avertizează şi în ce constă înşelătoria:  Infractorii sună pe telefonul fix, acasă, la persoanele în vârstă, în special, şi se prezintă drept poliţişti care efectuează formalităţi despre votul prin corespondenţă sau care pretind a fi reprezentanţii unor instituţii care fac sondaje de opinie şi solicită informaţii despre membrii familiilor plecate în străinătate. Apoi, îi sună pe cei plecaţi şi le spun că mama sau tatăl lor au avut un accident sau au murit şi le solicită anumite sume de bani.

Reţelele de infractori îşi creează baze de date cu potenţialele victime. Ei adună informaţii din toate mediile, inclusiv site-urile de socializare, de unde află informaţii despre rudele celor care dau publicităţii date personale. De exemplu, de la persoanele în vârstă infractorii află numele rudelor plecate în străinătate, află în ce localităţi sunt rezidenţi, iar apoi îi caută pe site-urile de socializare. Apoi  fac rost de numerele lor de telefon şi îi contactează pentru a le cere diferite sume de bani. La fel află şi numele părinţilor celor cu profile publice de pe site-urile de socializare, iar din cartea de telefon află numerele persoanelor în vârstă pe care le contactează şi le cer ulterior sume de bani, sub diferite pretexte. Din păcate acestea  cad de cele mai multe ori, în plasa răufăcătorilor.

În acest context, oamenii legii vă recomandă să nu oferiţi niciodată date personale despre rudele aflate în străinătate sau chiar în ţară şi să nu răspundeţi unor astfel de solicitări, întrucât Poliţia nu efectuează prin telefon sondaje de opinie şi nici alte formalităţi privind aplicarea votului prin corespondenţă. De asemenea, atât bătrânii, cât şi copiii acestora, sunt sfătuiţi să nu accepte transferul de bani unor persoane necunoscute, dacă sunt contactaţi telefonic, şi să sesizeze imediat Poliţia la numărul 112.

Jurnal