Dezvoltarea în bazinul Dunării reprezintă unul dintre obiectivele Comisiei Europene pentru politici regionale. Prin vocea comisarului austriac Johannes Hahn, aproximativ 100 de miliarde de euro sunt alocate pentru dezvoltarea celui de-al doilea fluviu ca mărime din Europa.

Întors recent de la Bruxelles, acolo unde a participat la Conferinţa Primarilor, Lucian Iliescu, edilul-şef al municipiului Giurgiu, a declarat că proiectul de strategie privind fluviul Dunărea a fost discutat alături de înalţi demnitari din cadrul Consiliului Europei şi că semnalele sunt îmbucurătoare.

Aflat în parteneriat cu oraşul bulgăresc Ruse, Giurgiu a dezvoltat un program prin care să poată fi absorbite o serie de fonduri europene pentru dezvoltarea fluviului. Se are în vedere nu numai decolmatarea, ci şi transportul de călători, mărfuri sau zonă de agrement.

“Acest program este unul transfrontalier, alături de Ruse. Şi noi, dar şi ei, trebuie să fim cât mai activi pentru a accesa cât mai multe fonduri în acest sens” a declarat Lucian Iliescu.

Referitor la proiectul privind dezvoltarea cheiului, Iliescu este invidios pe faptul că vecinii bulgari se mişcă mai repede decât noi în perspectiva creării unui port de mărfuri.

“Noi ne mişcăm foarte încet. Este suficient să ne uităm la Ruse şi să vedem cât de mult

şi-au dezvoltat cheiul bulgarii şi unde suntem noi. În afară de cei 450 de metri, la noi nu s-a mai făcut nimic”, a spus acesta.

Iliescu a făcut apel la actuala conducere a Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale (APDF) Giurgiu pentru o bună colaborare cu Primăria şi Ministerul de Resort pentru ca acest proiect să fie acceptat de către Comisia Europeană.

“Degeaba dorim noi să facem acest proiect dacă nu suntem ajutaţi. Sper ca APDF Giurgiu să îl fi trimis la Ministerul Transporturilor”, a punctat acelaşi Lucian Iliescu.

Unul dintre obiectivele administraţiei locale actuale este acela de a înfiinţa la Giurgiu un port de mărfuri cu ajutorul unei companii din Olanda. Pentru îndeplinirea acestui deziderat este nevoie ca proiectul să ajungă în timp util pe masa “europenilor” şi să fie acceptat de aceştia.

Bogdan VLADU

1 COMENTARIU

  1. Bulgarii,construiesc pe tot parcursul Dunarii care Curge prin dreptul lor de la km.845 si pana la 370.Or fura si bulgarii dar mai si construiesc.APDF Giurgiu,are birocrati multi cu salarii mari si prime si mai mari.Nu le mai ramane bani sa construiasca pe malul stang al Dunarii.Si firma din Olanda,daca nu da spaga,sigur nu va construi nimik la Giurgiu.