
Autorităţile de reglementare europene analizează reclamaţiile făcute de Uber Technologies, compania americană care gestionează aplicaţia web de taximetrie, împotriva legislaţiei din mai multe state europene.
Astfel, UE trebuie să stabilească dacă Uber este o aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie. Dacă autorităţile de reglementare vor constata că Uber Technologies concurează neloial serviciile de taximetrie clasice, aplicaţia ar putea fi interzisă în Europa. În România serviciul Uber este disponibil din luna februarie a acestui an, deşi, cel puţin teoretic, acesta nu respectă legea taximetriei.
Uber a întâmpinat opoziţie faţă de planurile de extindere în Europa din partea unor state puternice din Uniunea Europeană, informează Mediafax. Compania Uber Technologies a depus mai multe sesizări la Comisia Europeană, care trebuie să stabilească dacă afacerea americanilor este o simplă aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie.
Mai multe servicii ale Comisiei Europene colaborează la examinarea plângerilor, fiind însă dificil să lămurească problema, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mina Andreeva. Dacă se va constata că aplicaţia online face concurenţă neloială taximetriştilor, atunci serviciul ar putea fi interzis în Europa.
“Uber este o tehnologie, dar este o tehnologie care are impact asupra transporturilor. Avem nevoie de timp să analizăm, să vedem şi să studiem”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Nu este însă prima oară când Uber Technologies sesizează UE. O reclamaţie făcută de compania americană împotriva legislaţiei franceze în domeniul taximetriei a fost respinsă de către Uniunea Europeană.
Cum funcţionează aplicaţia
Teoretic, cu ajutorul Uber, orice şofer ar putea să devină taximetrist, iar plata pentru călătorie ar fi achitată din contul clientului, urmând că firma să-şi oprească un comision. Aplicaţia, care se instalează pe un smartphone, presupune conectarea telefonului la internet şi GPS, apoi se stabileşte adresa la care să vină o maşină. Software-ul pune imediat solicitantul în legătură cu cel mai apropiat şofer. Tariful se calculează în funcţie de distanţa parcursă, viteză şi condiţiile de trafic. La destinaţie însă pasagerul nu plăteşte nimic fizic. Banii sunt transferaţi direct din contul clientului în depozitul şoferului. Tot atunci se poate acorda o notă şoferului. Pentru a elimina şoferii incorecţi sau nepoliticoşi, clienţii dau note şoferilor.
Cu cât Uber a devenit mai popular şi a acaparat tot mai mulţi clienţi, taximetriştii tradiţionali au devenit tot mai nemulţumiţi. În Statele Unite, dar şi în câteva ţări europene cum ar fi Anglia, Franţa sau Germania aceştia au ieşit în stradă, protestând că şoferii Uber nu se supun legilor taximetriei şi nici nu plătesc taxele specifice. Aplicaţia Uber este prezentă în 45 de ţări şi în peste 100 de oraşe din toată lumea.
În România UBER este din luna februarie
Aplicaţia Uber a fost lansată în România sub forma de uberX, în luna februarie. Bucureştiul este primul oraş care beneficiază de serviciile platformei.
“Bucureşti, suntem încântaţi să te cunoaştem! Uber aduce Bucureştiului o formă alternativă de transport urban şi vrem să evidenţiem calitatea serviciilor noastre – şi clienţii noştri satisfăcuţi”, este postat pe blogul aplicaţiei. Cu toate acestea, În România, la fel ca şi în alte state comunitare, Uber concurează neloial taximetriştii tradiţionali. La noi în ţară cei care transporta persoane trebuie să respecte legea taximetriei: adică să obţină o licenţă şi să-şi achite taxele. Potrivit legii, în România este interzis că un şofer să transporte persoane fără să aibă autorizaţie. Iar în cazul în care aceşti şoferi ar fi prinşi că iau pasageri contracost, ar plăti o amendă de până la 5.000 de lei.
(Jurnal)
taximetristii hoti raman fara clienti… asa le trebuie cand sunt la furat…