chiosc de ziare - Tanari8FOTO: Reducerea TVA la ziare, o nouă măsură menită de a-i face pe români să citească presă, așa cum o făceau la începutul anilor ’90…  

Veste foarte bună pentru amatorii de cultură. Comisia de Buget din Camera Deputaților a adoptat la lucrările din săptămâna ce a trecut  o cotă de TVA redusă la 5% la cărți, manuale, ziare, reviste și pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive.

În dezbaterile Comisiei de Buget din Camera Deputaților legate de Codul Fiscal s-a reușit impunerea cotei redusă de TVA, de 5%, pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității. Propunerea Guvernului, adoptată de Senat, prevedea TVA de 9%.

Aceeași cotă a fost impusă și pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, în timp ce propunerea Guvernului, triată de Senat prevedea TVA de 9%.

De asemenea, cota a fost impusă și pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Propunerea Guvernului adoptată de Senat prevedea un prag de 380.000 lei.

Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafața de 250 metri pătrați. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%. (Jurnal)