20092009-105

Precizie, stăpânire de sine şi promtitudine sunt doar trei dintre calităţile de care au dat dovadă jurnaliştii care au participat la cea de-a XIII-a ediţie a Cupei Presei la Tir, organizată de Serviciul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor, Regiunea 12 Bucureşti.

Competiţia a avut loc sâmbătă, 26 septembrie, în poligonul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi a reunit ziarişti din municipiul Bucureşti şi din judeţele Giurgiu, Prahova, Brăila şi Dâmboviţa. Judeţul Giurgiu a avut reprezentanţi atât din presa scrisă, cât şi din cea audio-vizuală, intrând în concurs un număr de zece ziarişti de la Muntenia TV, Diva TV, Jurnal giurgiuvean, Cuvântul Liber, Săptămâna Giurgiuveană şi Semnal.

După un scurt instructaj de folosire a armei, pistolul model LP 5, calibrul 9×18 mm. şi trei cartuşe de reglaj trase rapid pentru a se obişnui cu arma, s-a dat startul întrecerii. La ordin, participanţii au adoptat poziţia de tragere „pentru luptă în picioare” şi au luat ţinta în vizor, aceasta fiind amplasată la o distanţă de 15 m. Cu toate că în regulamentul concursului se specifica clar faptul că jurnaliştii vor “înfrunta” ţintele de la distanţa de 25 de metri, ca un “bonus” din partea organizatorilor acestea au fost apropiate la o distanţă cu zece metri mai mică.

Deşi unii dintre participanţi

s-au aflat la prima experienţă de acest gen, s-au descurcat destul de bine în mânuirea pistolului, iar şansa şi stăpânirea de sine au condus la stabilirea clasamentului final.

La categoria femei cel mai mare punctaj, chiar şi dintre toţi participanţii, l-a obţinut Mihaela Dobre de la Radio Prahova – 49 puncte, iar la bărbaţi locul întâi a fost câştigat de Costică Pogonaru – Prima TV cu 47 puncte. Pe podium a urcat şi o reprezentată a presei locale, Oana Alexandru – Muntenia TV Giurgiu, cele 30 puncte acumulate asigurându-i locul al treilea la această ediţie.

Tot la Giurgiu a ajuns şi titlul de Mister Pistol. Alin Ghidion cameraman la postul de televiziune Diva TV a reuşit să impresioneze concurentele prin şarm, eleganţă şi deschidere, fiind votat Mister Pistol.

Şi, dacă la şedinţa de reglaj

s-a descurcat destul de bine, Andreea Sfetea de la Semnal de Giurgiu şi Ilfov, pe fondul consumului excesiv de … emoţii generat de importanţa concursului, nu a reuşit să nimerească ţinta, adjudecându-şi astfel trofeul pentru „Umanitarism dus la extrem”. Câştigătorii au primit diplome şi premii în valoare totală de 2 000 lei. Tot cu prilejul celei de-a

XIII-a ediţii a Cupei Presei la Tir, luptătorii Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” au organizat ateliere interactive în Baza de pregătire a Inspectoratului General al Jandarmeriei: ziariştii participanţi au executat coborâri “în rapel”, sub îndrumarea instructorilor jandarmi, au călărit caii Detaşamentului de cavalerie “Felix Ţopescu” şi au participat la un concurs de paintball, la care

s-au descurcat mult mai bine decât în concursul de tir.

Oana CĂLIN