bebe cu umbrelutaAlegerea numelui este de multe ori o misiune dificilă pentru părinţi, care încearcă să găsească o soluţie potrivită, astfel încât să nu-i dezamăgească pe copii mai târziu…

 „Ofiţerul de stare civilă are obligaţia de a refuza motivat, comunicând în scris declarantului, înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri sau interesele copilului, după caz” – prevede, recent, o nouă regulă .  Și cum  această normă a apărut relativ  de curând , de-a lungul anilor, în România s-au înregistrat sute de prenume situate la limita dintre anecdotic şi grotesc. Evident că cele mai caudate nume aparţin etnicilor romi.  Printre ele găsim într-un număr mare mărci de maşini. Așa se face că în România există la acest ,oment 146 persoane se numesc „Dacia”, iar alte şapte persoane poartă nume ”Logan„, „Solenza” și respectiv „Renault„.  În vârful topului cu nume de maşini se află, însă, Mercedes, prenume purtat de nu mai puţin de 315 români!

Nume de  te strici de râs!

Iată câteva dintre prenumele care dacă nu te fac să te strici de râs măcar își ridică niște semne de întrebare: Ministru, Justiţia, Poliţia, Preşedinte, Portocala, Lămâia, Strugurel sau Televizor completează lista cu prenumele utilizate frecvent de persoanele de etnie romă. Alte prenume haioase înregistrate în România sunt: Mariano Monamour,  Leuştean sau Semaforu!

Dar hai să le parcurgem pe cele mai ingenioase:   Miss-America, Rândunel, Struţ, Superman, Paracetamol, Termopan, Papanas, Facultatea, Expertiza, Farmacia, Prostu, Sentiment-Brusli, Fat-Frumos, Leuştean, Semaforu, Milion, Seif, Judecător, Strălucirea, Ilegitim, Medalion, Piersica, Roberto-Bagio, Mihai-Eminescu, Mariano-Monamour, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin, Hitler, Bin Laden, Pele Santos del’April, Amorel.

În România se regăsesc de asemenea nu mai puţin de 2.996 persoane cu nume de tot râsul:  Bucă, Flocea (1728 persoane), Labă (880), Mortu (581 persoane), Bou negru (611), Blegu (515 persoane), Belibou (507), Beţivu (219 persoane), Slănina (186), Roadevin (173), Boubătrîn (119), Jegu (95), Nespălatu (70), Găinaţ (61), Gunoi (41), Muc (29), Nespălatu (70), Bulan (7), Joacă-Bine, Vacăgrasă, Mormânt, Sicriu, Muci, Prostu, şi chiar Hitler!

TOP -ul numelor haioase 

Ispilante, Sentiment, Brusli Cojocaru, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin, Struţ, Modest, Geniloni, Sfeclă  Rândunel, Pisică Ion, Mariano Monamour, Andaluzia Poşircă,  Bred Pit Supplexa, Memoranda Onac, Întuneric Steluţa, Luminiţa Rămurel Pastramă,  Rudolf  Pufulete, Puţoi Ion, Ruptureanu Rozeta, Marin Capdefier, Tuduce Dorule Dicusară,   Vasile San Siro, Ciocoi Simion, Berebună Ilegitim, Vasile Napoleon Raţă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dincolo de ciudăţenii topul celor mai utilizate prenume utilizate în România arată astfel: 

Top 10 nume – fete : 1. Ana-Maria 2. Maria 3. Andreea 4. Alexandra 5. Ioana 6. Elena 7. Maria Alexandra 8. Denisa 9. Bianca Maria 10. Georgiana

 Top 10 nume – baieti: 1. Andrei 2. Alexandru 3. Stefan 4. David 5. Mihai 6. Ionut 7. Florin 8. Daniel 9. Gabriel 10. Matei.

Potrivit aceluiași INS, nou intrate pe listele de preferinte întocmite de viitorii părinţi sunt nume precum: Eva, Eliza, Lidia, Miriam, Rebeca, Sara, Isabela, Elisabeta, Felix, Filip, Luca, Iacob, Cristian, Iosif sau Toma.

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU

  1. Putini sunt barbatii care ar renunta la numele de familie,oricat de caraghios ar fi acesta,fiindca reprezinta o mostenire pe filiera indeobste paternala si ar necesita schimbarea tuturot actelor de identitate. Si totusi am avut un coleg cu numele de familie …POPONIUC,dar la prima intalnire cu promotia ,dupa o anumita scoala, ne-a anuntat ca prin casatorie a optat pentru numele de familie al sotiei,terminat in…escu.Durerea este la acei parinti care dau nume de botez (prenume) caraghioase si nepotrivite odraslelor ,fara sa se gandeasca la faptul ca acestia vor avea neplaceri in viata si chiar ii vor critica pentru prenumele respectiv.Nu ma refer aici la unele exemple de mai sus,ca Televizor,Termopan,Paracetamol s.a.,ci la altele ce provin de la parinti de la care ai unele pretentii.De exemplu,am mai avut un coleg cu prenumele (numele de botez)…Eminescu,de aceea ,cand i se citeau numele si prenumele la catalog,urmau doua intrebari,daca nu cumva este o greseala si Eminescu este numele de familie,si a doua-daca nu cumva este vreun descendent al Poetului! Referitor la numele de familie romanesti,mai sunt unele compuse prin alaturarea a doua cuvinte,de regula un substantiv si un adjectiv: Capbun,Barbalata,Ochialbi s.a.Dar si in Limba Germana sunt multe exemple de nume de familie compuse prin alaturare altor cuvinte:
    Morgenstern,de la Morgen-dimineata si Stern-stea,adica Steaua(Luceafarul) de Dimineata,respectiv-planeta Venus,vazuta dimineata,inainte de rasaritul soarelui;
    Schwartzkopf,de la schwartz-negru si Kopf-cap,deci Capnegru;
    Rubinstein,de la Rubin-rubin si Stein-piatra,adica (Piatra de ) Rubin;
    Daca „ein” inseamna „un,o,unu” si „Stein”-piatra,atunci daca despartim numele lui Einstein in cele doua cuvint,il traducem ca ” O Piatra”? Evident ca nu,numele straine nu se traduc ,ele se scriu si se pronunta ca in limba originala!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.