Tinerii vor putea lua carnetul de conducere mai repede, însă cu o perioadă de probă de doi ani…

0
452

Uniunea Europeană pregătește reguli noi pentru șoferi. Tinerii vor putea lua carnetul de conducere mai repede, însă vor avea o perioadă de probă de doi ani, iar în primul an vor conduce doar însoțiți.

Anunțul a venit din partea comisarului european pentru Transporturi Adina Vălean, într-un interviu pentru presa bulgărească, citat de Hotnews.ro. Potrivit acestea tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la 17 ani. Ei însă nu vor avea voie să conducă singuri până la vârsta majoratului, ci doar cu o perioadă de probă (pentru șoferii tineri), de cel puțin 2 ani de la obținerea carnetului de conducere.

Situația României, din punct de vedere statistic, este dezastruoasă,  căci avem de două ori mai multe victime din accidente rutiere decât media europeană, cele mai grave fiind produse  de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

 În ceea ce privește permisele de conducere ele ar putea  fi  digitale,  perioada de valabilitate  crescând la 15 ani, în loc de 10, ca până acum, documentele noi emise într-un stat membru  urmând a fi recunoscute în întreaga Uniune.  Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic. Aceste prevederi ar putea intra în vigoare la trei ani de la adoptarea directivei, conform declarației comisarului  Adina Vălean.

În privința șoferilor cu vârsta  de peste 70 de ani, ei ar  putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. În acest fel, vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă.

Pentru șoferii cu permise anulate în țara lor, Comisia Europeană propune interzicerea dreptului de a șofa în toate statele membre ale Uniunii Europene.

(Jurnal)