Terapii complementare – abandonate sau chiar disprețuite (I)

0
466

Din păcate, așa este…Medicii nu au fost instruiți, la Facultatea de Medicină, asupra acestor terapii străvechi, cu eficacitate dovedită de secole. Oare de ce? Păi, dacă ne gândim bine, trebuiau să-și facă loc medicamentele noi, impuse de patroni agresivi și lacomi de câștig. Ce contează că toată lumea, sărăcimea, n-are bani? Punem presiune pe guvernanți, prin Casele de Asigurări de Sănătate, să cumpere medicamente scumpe – uneori insuficient studiate, cu o mulțime de contraindicații și reacții adverse. Dar, ce contează! Banii să iasă! Veșnic se va găsi o mămică disperată că fetița ei cea dragă este bolnavă și poate fi vindecată doar printr-un tratament costisitor la Viena, Paris sau Istanbul, sau prin terapia cu niște medicamente noi, care – afurisite medicamente – costă zeci de mii de dolari cutia sau flaconul. Lumea se revoltă, ministrul sănătății este arătat cu degetul, medicamentul este cumpărat…Patronul fabricii de medicamente este satisfăcut. Ei, când, după toată tevatura, bolnavul a murit, de vină este tot bolnavul, care a venit prea târziu la tratament (motivația care este valabilă permanent) și nu s-a mai putut face nimic. De ce nu s-a spus asta de la început? De ce au fost amăgiți oameni săraci, care, pentru sănătatea copilului, și-au vândut casa, s-au îndatorat pe la bănci etc. De ce, de ce, de ce…pentru ca patronii fabricilor de medicamente să se îmbogățească permanent… Măcar de ar plăti impozite! Dacă statul vrea să-i impoziteze încep toți, în cor, să vocifereze la televizor și să amenințe că vor crește prețurile medicamentelor și circoteca începe de la capăt. Halal să ne fie!

Să vedem și tratamentele străbune, complementare, care, asociate cu 2-3 pilule, o unsoare sau un sirop…pot face minuni și sunt perfect accesibile omului sărac…

  1. Terapia cu ventuze se aplica și în Egiptul antic (anii 1500 î.Chr.). Galen, Hipocrate, Herodot, o laudă și o predau învățăceilor. În satele românești se găsea întotdeauna câte o „babă doftoroaie” care te scăpa de pneumonie, de dureri ale coloanei vertebrale, dureri musculare și alte boli. Cu niște pahare (8 – 16) din care se scotea aerul cu flacăra unei lumânări, aplicate corect, pe spatele bolnavului, se făceau adevărate minuni terapeutice. Și totul costa 1-2 kilograme de făină sau o plasă de cartofi…
  2. Tratamentul cu lipitori (hirudoterapia) se folosește de sute de ani în tratarea hipertensiunii arteriale, varice, hemoroizi, tromboflebite. O ședință înseamnă aplicarea a 1-5 lipitori, în funcție de boală, și saliva lipitorilor conține hirudină și alte 30 de substanțe active și benefice. În Germania, se vând „la liber” în farmacii, iar la noi, nu și nu!
  3. Produsele stupului fac minuni pentru sănătate. Țin minte că, la o emisiune televizată, marele fotbalist Hagi – regele fotbalului românesc – a fost întrebat care este secretul longevității și performanțelor fizice deosebite. Răspunsul a fost simplu: 2-3 linguri de miere dimineața, la sculare. Eu zic că a avut dreptate: vitamine, energizant natural, protecție contra microbilor și virusurilor. De fapt pe apicultori îi cam ocolesc răcelile și gripa.

Când eram tânăr medic, pentru un ban în plus, făceam gărzi plătite la Salvare și la Urgența Spitalului Județean Zalău. La un moment dat, este adus la spital, la Camera de gardă, un pacient „beat mort” care, în halul de beție în care era, a căzut peste un stup de albine. Acum, albinele au sărit buluc pe agresor, și l-au înțepat cu sute de ace: pe față, pe cap, pe corp, peste tot. Bețivul nici nu le-a simțit, în așa hal de beție era! Ore bune am lucrat, cu un tampon de vată și cu o pensă, să îi scoatem acele cu venin de albine. La final, brancardierii l-au urcat și l-au dus în camera de trezire. Dimineața, bețivul a venit să-mi mulțumească pentru că l-am scăpat de…reumatism cronic! Nu-l mai durea nimic și era tare vesel!

Și, când te gândești că pe câte unul îl înțeapă o albină și, imediat, aproape că îl vede pe Dumnezeu (șoc anafilactic). Deci, este adevărat că Dumnezeu îi apără pe bețivi… Unguentele cu venin de albine (dacă sunt preparate corect) produc adevărate minuni terapeutice.

  1. Aromaterapia (parfumuri) și meloterapia (terapia prin muzică) se aplică de sute de ani. Azi, sunt spitale – dar nu la români – care grăbesc vindecarea unor boli prin difuzarea, în saloane, a muzicii relaxante, liniștitoare sau prin inhalarea de parfumuri. Și în saloanele românești sunt parfumuri…dar de șosete sau picioare nespălate. Se consideră că la unii bolnavi, o muzică bună, relaxantă, și un parfum suav crează o „stare de bine”, de confort psihic, care scade tensiunea arterială, calmează durerile – colicile abdominale – sau chiar reduc agresivitatea bolnavilor psihici.

Sunt un om bătrân și mă întreb adesea dacă se va schimba ceva în medicina românească? Voi ce credeți, dragi giurgiuveni?

Dr. Florin Moldovan, medic primar specialist medicina muncii