hackerul-680x365

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aveți grijă când vă deschideți calculatorul ! Hackerii își diversifică modalitățile de atac. Ei nu mai vizează doar băncile,  magazinele de firmă pentru a obține informațiile vitale despre clienți. De acum ei atacă direct  platformele companiilor de telecom!

Recent, criminalii cibernetici au obținut numele, numerele de telefon, adresele de email și datele de naștere a 1,3 milioane de utilizatori Orange din Franța, la doar câteva luni după ce hackerii au pus mâna pe datele a 800.000 de clienți ai aceluiași operator de telefonie. Au fost furate astfel datele a peste 1,3 milioane de utilizatori. Potrivit Computing.co.uk  ei au atacat platforma pe care gigantul din industria telecomul o folosește pentru a trimite email-uri si SMS-uri promoționale,

Orange a precizat că toți clienții afectați au fost informati în acest sens. Mai mult, compania le-a transmis să fie atenți la atacurile de tip ”phishing „, prin care hackerii trimit mailuri care par a fi legitime, în care cer informații personale.

Ce înseamnă atacurile de tip phishing

Phishing-ul este un proces prin care hackerii obțin informații personale – cum ar fi parole, detalii despre conturi de online banking ori despre carduri bancare – prin metode indirecte, adesea folosind tehnici prin care înșală utilizatorii. Un astfel de atac presupune primirea unui email ce conține un link către o versiune clonată a unui website legitim, pe care criminalii cibernetici o pot folosi pentru a aduna date importante despre clienți. Atacurile de tip phishing vizează toate dispozitivele care pot accesa paginile web și de aceea tehnica este foarte populară. Site-urile de phishing care vizează informațiile financiare ale utilizatorilor se folosesc, în principal, de numele brand-urilor de magazine online, sisteme de plăți online și sisteme de online banking populare, în general acele companii care poseda baze de date importante cu clienți.

Concret, utilizatorul primește un email de la o adresă ce pare legitimă, deschide mesajul, dă click pe link-ul din interior, apoi este direcționat către o clonă a paginii unei companii (bancă, operator de telefonie mobilă, retaileri online etc.), unde i se cere să introducă informații personale (nume, parole, adrese de mail , conturi bancare etc.), care ajung în mâinile criminalilor cibernetici.
În numărul din 3 aprilie ediția tipărită a publicației Jurnal giurgiuvean vă va oferi Sfaturi pentru toți utilizatorii online pentru a se proteja de atacurile hackerilor!

(Jurnal)