Pe parcursul a 12 săptămâni NEPTUN Tv a organizat un show de televiziune care a adus în faţa telespectatorilor un format nou, prin care 12 trupe (tarafuri de muzică populară lăutărească) au avut posibilitatea, fiecare dintre ele pe parcursul unei ediţii transmise în direct, să convingă prin profesionalism şi autenticitate pe cei trei membrii ai juriului, şi pe telespectatori care au votat prin sms. La competiţie au participat tarafuri din Constanţa, Galaţi, din zona Moldovei, Munteniei şi din cele mai puternice zone ale ţării. Judeţul Giurgiu a fost reprezentat de un taraf alcătuit din membri ai orchestrei Ansamblului profesionist de cântece şi dansuri populare „Doina Dunării” al Centrului cultural local „Ion Vinea”, şi a evoluat în concurs vineri 15 iunie. Taraful „Doina Dunării” a fost alcătuit, ne spune directorul Virgil Peţanca, din instrumentiştii: Florentin Feraru (clarinet), Aurel Feraru (ţambal), Daniel Mustăţea (acordeon), Radu Ştefan (vioară), Adrian Burcea (contrabas) şi Marian Nistorache (chitară). Lor li

s-a adăugat îndrăgita solistă de muzică populară Adelina Găujeneanu.

În juriul acestui Concurs Naţional intitulat sugestiv „Lăutarii” au fost personalităţi de marcă ale genului, în frunte cu binecunoscutul solist de muzică lăutărească Nelu Ploeşteanu; Marcel Parnica-dirijorul Orchestrei profesioniste „Doina Gorjului” şi Gheorghe Parnica-unul dintre cei mai buni violonişti ai ţării şi şef al unei orchestrei profesioniste. Conform regulamentului, fiecare taraf a fost apreciat de juriu şi de telespectatori, care au votat prin sms. Concursul a urmărit păstrarea şi respectarea repertoriului lăutăresc românesc, şi încurajarea acestui gen muzical în demersul său de a lupta împotriva comercializării excesive a repertoriului românesc. Fiecare taraf a avut numai probe obligatorii, impuse de juriu prin regulament, şi a trebuit să cuprindă cântece autentice specifice zonei sale de provenienţă, trei piese la alegere, dar şi un cântec impus din repertoriul lui Dona Siminică, Fărămiţă Lambru, Florea Cioacă etc, în total au fost nouă probe notate de juriu şi votate de telespectatori.

Fiecare probă, spune Virgil Peţanca, a fost notată de fiecare membru al juriului. Taraful Centrului Cultural „Ion Vinea” a primit de la membrii juriului 26 de note de 10 şi o singură notă de 9, din cele 27 de note acordate! Astfel, cu media 9,97 Taraful „Doina Dunării” a fost ales de juriu pe locul întâi. În urma acestei evoluţii, pe data de 22 iunie, taraful nostru este invitat la NEPTUN Tv să îşi ridice Premiul I, în valoare de 1.500 de euro, premiu acordat celui mai bun taraf de muzică lăutărească din ţară.

Premiul constă în acordarea de către un sponsor local a unor produse muzicale electronice. De asemenea, în perioada 28-29 iunie taraful din Giurgiu, alături de alte două tarafuri selecţionate de juriu şi de trei tarafuri selecţionate de public în urma voturilor prin sms, va susţine un Concert de Gală la Neptun , concert în care va primi şi Trofeul „Lăutarii”, acordat câştigătorului competiţiei. „Pentru municipiul Giurgiu, spune directorul Virgil Peţanca, acest trofeu înseamnă o recunoaştere a Tarafului „Doina Dunării” la nivelul cel mai înalt din acest gen muzical. El răsplăteşte munca şi seriozitatea cu care abordăm păstrarea, conservarea şi transmiterea muzicii de taraf. Confirmă, încă o dată, aşa cum spuneau, în intervenţiile lor de după fiecare probă a concursului, membrii juriului, că este cel mai bun taraf din ţară.

De altfel, în nenumărate rânduri, membrii juriului şi prezentatorul concursului, au felicitat membrii tarafului nostru, oraşul Giurgiu, având numai cuvinte de laudă şi sincere felicitări la adresa Centrului Cultural Local „Ion Vinea” , instituţie care susţine o asemenea structură organizată”.

Heliade CĂLIN