Jurnal Giurgiuvean

Sume importante promise de Guvern pentru primari, la acest sfârşit de an

Nu mai puțin de 562 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului vor merge la final de an către decontări ale primăriilor pentru proiectele din cadrul PNDL I și II și pentru plata cheltuielilor curente. Decizia a fost luată ieri, în sedința executivului care a aprobat două hotărâri în acest sens. 

Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, alocarea sumei de 300 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului ministerului pe anul 2018, în vederea decontării proiectelor finanţate prin Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapele I şi II. Fondurile, precizează sursa citată, acoperă cuantumul estimat al solicitărilor de decontare pentru finanţarea obiectivelor de investiţii incluse în PNDL şi neonorate până la această dată.

Printr-o a doua hotărâre aprobată în ședința de ieri, a fost alocată suma de 262,6 de milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata cheltuielilor curente şi de capital din unităţile administrativ-teritoriale.

 

Pe de altă parte, scriu cei de la adevarul.ro, Liviu Dragnea ar fi promis aceloraşi aleşi locali o nouă „conductă bugetară”după cum spun analiştii site-ului amintit. Este vorba despre suma de 10 miliarde, numai că nu este încă foarte clar dacă este vorba despre lei sau euro.

„Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul va deschide un nou fond pentru dezvoltare locală, dedicat primarilor. „Acest fond de investiţii o să-l avem în bugetul pe 2019. Sunt 10 miliarde de euro“, a spus Dragnea după şedinţa conducerii PSD. Întrebat de unde vor veni banii, în condiţiile în care bugetul României abia suportă majorările de salarii şi pensii, liderul PSD a răspuns: „E o chestiune noua în România, e ceva unic. Ministrul Finanţelor o să vă explice mai bine“. Însă Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a amânat explicaţia. „Mecansimul va fi prezentat mai târziu pentru a se înţelege foarte clar care este scopul, de unde vin banii, pe ce perioadă“, a spus Teodorovici la Digi 24. A doua zi după anunţul liderului PSD, premierul Viorica Dăncilă a spus că Guvernul va aloca pentru fondul dedicat primarilor suma de 10 miliarde, doar că de lei, nu de euro, aşa cum spunea şeful său de partid. Când jurnaliştii au întrebat-o dacă e vorba de lei sau euro, Viorica Dăncilă a răspuns: „Eu ştiu de 10 miliarde de lei, dar poate domnul Dragnea are dreptate. Nu m-am uitat încă atent pe cifrele din buget. Important este că acest proiect la nivel naţional vrea ca fiecare localitate să aibă cele necesare şi încercăm să găsim mai multe modele pentru dezvoltare“. Întrebat de ce Guvernul mai vine cu un fond pentru primari, când PNDL are acelaşi scop, Eugen Teodorovici a spus: „Nu strică să variem, să creăm mai multe mecanisme, să existe un fel de concurenţă în sensul bun“. În replică, Septimius Pârvu, unul dintre experţii care au urmărit cum au fost cheltuiţi banii de la Ministerul Dezvoltării, spune că aleşii locali ar putea atrage fonduri europene: „Suma este enormă:  10 miliarde din bugetul naţional pentru nişte proiecte care ar putea fi foarte bine finanţate din bani europeni“.

Dincolo de orice speculaţii, rămâne întrebarea care va fi sursa acestor zece miliarde ce urmează a fi utilizaţi, mai apoi, de primari pentru realizarea unor proiecte.

(Jurnal)

 

Exit mobile version