STUDIU – Doar 2 din 5 părinți aleg căruciorul în funcție de siguranța acestuia.  Iată ce trebuie să urmărești pentru a face alegerea corectă

0
128

Siguranța transportului celui mic începe cu alegerea căruciorului potrivit. Decide ce anume cauți atunci când e vorba despre alegerea unui cărucior pentru a-ți păstra copilul în siguranță. Mulți părinți aleg căruciorul în funcție de aspect, buget și chiar trenduri, cel puțin în ultimii ani. Conform studiilor, doar 2 din 5 părinți au în vedere siguranța copilului când vine vorba despre acest accesoriu indispensabil.

 

Dacă te încadrezi în categoria majorității părinților vei cumpăra cel puțin un cărucior pentru copilul tău, dacă nu chiar mai multe, pentru a fi sigur că ai ceea ce iți trebuie. Dar cum anume alegi având în vedere multitudinea de tipuri și modelele?

Când te uiți la cărucioare pentru copilul tău, ia în considerare:

 

 • Locația ta și numărul de membri ai familiei Dacă ai copii de diferite vârste, ai putea dori un cărucior dublu sau un cărucior cu atașament pentru un copilul mai mare.  Dacă vei folosi un atașament, asigură-te că citești instrucțiunile producătorului privind greutatea. Dacă locuiești în mediu rural trebuie să achiziționezi un cărucior mai rezistent pe drumuri inaccesibile, iar pe de altă parte dacă plimbările se vor desfășura în aglomerația orașului, ai nevoie de unul compact si ușor manevrabil, pe care să îl poți strecura cu ușurință in masina si cu care sa te poti deplasa fara probleme prin oras.
 • Stilul tău de viață. Un cărucior tip umbrelă ar putea fi util pentru alergări sau călătorii. Plănuiești să iți duci bebelușul pe trasee? Ai putea să cauți și un cărucior de jogging.
 • Vrei ca bebelușul tău să aibă un coș de depozitare, pentru o pelerină de ploaie, o pătură, o umbrelă de soare sau un suport pentru pahare? Unele cărucioare nu sunt compatibile cu anumite accesorii.
 • Prețul – Întotdeauna preturile cărucioarelor pentru copii diferă de la un tip la altul însă este cunoscut că de cele mai multe ori reflectă și calitatea produsului achiziționat. Chiar dacă ai un anume buget, nu face economii la acest capitol.

Ce tip de cărucior este sigur pentru un nou-născut?

Dacă intenționezi să utilizezi un cărucior pentru nou-născut, asigură-te că acesta se înclină – deoarece nou născuții nu pot să stea sau să-și țină capul. Unele cărucioare se înclină pe deplin sau pot fi utilizate cu un dispozitiv de prindere. Cele mai multe cărucioare tip umbrelă, totuși, nu oferă suport adecvat pentru copii mici.

De asemenea, cele mai multe cărucioare de jogging nu sunt proiectate să se încline. Ca urmare, acestea nu sunt adecvate pentru copii cu vârsta până la 6 luni.

Ce trebuie să știi despre sistemele de călătorie?

Dacă ai o mașină, poți căuta un cărucior care să includă scaunul și pentru mașină al bebelușului. Unele scaune auto și cărucioare vin în seturi, în timp ce altele necesită atașamente separate, care permit cărucioarelor să fie utilizate doar cu anumite scaune auto.

Ce alte funcții ar trebui sa cauți?

 • Frâne practice – Caută un cărucior cu frâne ușor de manevrat. Unele cărucioare au frâne care se blochează cu două roți – o caracteristică de siguranță specială. Asigură-te că bebelușul tău nu poate ajunge la maneta de eliberare a frânei.
 • O bază largă. Cărucioarele care au baze largi sunt mai puțin susceptibile de a se răsturna.
 • Un singur suport pentru picioare. Alege un dispozitiv cu un singur suport pentru picioare care se extinde peste ambele zone de ședere. Picioarele mici ale copilului pot fi prinse între suporturile separate.

Cum pot să-ți ții copilul în siguranță în căruciorul lui?

Pentru a preveni accidentele din cărucior:

 • Stai pe aproape. Nu lăsa copilul nesupravegheat în căruciorul său.
 • Fii atent cu jucăriile! Dacă pui jucării pe o bară de protecție a căruciorului pentru a distra copilul, asigură-te că jucăriile sunt bine fixate.
 • Întotdeauna cuplează  hamul și centura de siguranță ale bebelușului atunci când îl iei pentru o plimbare cu căruciorul.
 • Utilizează frânele. Acționează pedala de frână ori de câte ori oprești căruciorul.
 • Ai grijă când îl pliezi. Păstrează copilul departe de cărucior când îl deschizi și îl îndoi, deoarece degetele mici pot fi prinse în balamalele căruciorului. Asigură-te că blochezi întotdeauna căruciorul înainte de a pune copilul în el.

Daca vei tine cont de aspectele de mai sus, cu siguranta vei face alegerea potrivita pentru tine si cel mic. Nu uita ca, indiferent de produsul pe care alegi sa il achizitionezi, siguranta este cel mai important lucru!