ȘTIREA ZILEI. Ministrul industriilor din Japonia a demisionat după ce a fost acuzat că i-a mituit pe alegători cu bani, crabi și pepeni…

0
272

Exemplul pe care vi-l oferim în continuare vrea să arate cum percep politicienii străini, oprobriul public, acuzele presei în comparație cu ai noștri… Astfel, proaspătul ministru al industriei din Japonia, Isshu Sugawara a demisionat vineri după ce a fost acuzat de mass-media că a oferit alegătorilor bani şi cadouri, încălcând legea.

Potrivit Agerpres, care citează France Presse, titularul portofoliului Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei (Meti), care gestionează mai ales companiile, a fost denunţat de presa săptămânală.

“Tocmai mi-am prezentat demisia prim-ministrului pentru că au existat diverse articole despre campaniile mele de ales local şi nu vreau ca discuţiile legilor să fie blocate de o dezbatere în parlament despre acest caz”, a declarat el pentru presă, potrivit imaginilor difuzate de canalul public NHK.

“Nu aş dori să fie afectate nici activităţile ministerului”, a adăugat el înainte de a-şi cere scuze.

Îmi asum responsabilitatea pentru numirea lui, îmi prezint scuzele populaţiei japoneze”, a comentat la rândul său prim-ministrul Shinzo Abe.

Potrivit revistei care a dezvăluit pentru prima dată cazul, Sugawara a înmânat prin secretarul său familiei unui susţinător din circumscripţia sa, care decedase, un plic în care se găseau în numerar 20.000 de yeni (166 de euro), bani de înmormântare, lucru interzis prin lege.

Potrivit presei, el a oferit şi cadouri destul de scumpe, precum crabi şi pepeni – care în Japonia pot atinge preţuri astronomice – altor alegători care îl susţin.

Sugawara va fi înlocuit de Hiroshi Kajiyama, care a fost responsabil cu revitalizarea regiunilor şi reformele de reglementare într-un precedent guvern Abe.