kari-colorzz

Dunărea Giurgiu a reuşit cea mai bună evoluţie din acest retur de campionat în faţa tulcenilor de la Săgeata Stejaru, formaţie aflată la ora jocului pe poziţia a patra a clasamentului Seriei I, cu şanse pentru unul din locurile care asigură din vară un loc în primul eşalon fotbalistic al ţării.

„Nciodată nu s-a pus problema unei promovări. Am ajuns prin conjunctură aici”, avea să declare după partidă „principalul” Aurel Şunda, el însuşi un specialist în promovări cu echipe slab cotate. O declaraţie menită să mai „îndulcească” înfrângerea cu 0-3 suferită la malul Dunării de o echipă cu un buget de invidiat pentru eşalonul secund. Programată să înceapă la ora 18.00 (miercuri, 12 mai), partida avea să se prelungească cu aproximativ 10 minute datorită furtunii care s-a abătut desupra oraşului în după-amiaza respectivă.

Tunetele, fulgerele şi picăturile de ploaie au reuşit să îi mobilizeze pe giurgiuveni, jucătorii Dunării aflând şi faptul că în tribună se află patronul Astrei Ploieşti, Ioan Niculae şi nedorind, pesemne, să fie luaţi drept „looseri”. Fluierul de început al cunoscutului Alexandru Tudor, delegat la Giurgiu pentru acest meci, i-a surprins pe Ciocârlan şi compania în atac, presând din primul minut poarta lui Olteanu. Cojenel, Odoroabă şi Tigoianu (acesta din urmă singur cu portarul advers) au ratat bune situaţii de a marca în primele 27 de minute ale meciului, oaspeţii „lăudându-se” doar cu prima ocazie a meciului, ratată de Chiţu.

 

TUDOR, SPERIAT DE FURTUNĂ. Tipicar cum îl ştim, Alexandru Tudor nu a făcut nici de această dată vreo concesie chiar dacă meciul arbitrat a fost unul din eşalonul secund. Alături de gesturile ferme din timpul jocului cu care iubitorii fotbalului

s-au obişnuit, Tudor a trebuit să ţină piept furtunii iscate la Giurgiu în timpul partidei. „Speriat” de violenţa vântului şi a ploii, precum şi de tunetele, fulgerele sau vizibilitatea redusă, cel poreclit „Brad Pitt” a decis să întrerupă partida în minutul 27, fugind împreună cu jucătorii celor două formaţii să se adăpostească pe culoarul care duce la vestiare. Deşi „iureşul” ploii nu a durat mai mult de două – trei minute, Alexandru Tudor a prelungit pauza cu aproape 10 minute, spre deliciul spectatorilor care nu au ezitat să facă glume pe seama carismaticului „fluieraş”, aceştia începând chiar să fluiere în momentul în care au observat că pauza forţată se prelungeşte.

 

RATÂND ÎN PLOAIE. Revenite pe gazon, cele două formaţii au continuat „să pună osul”, demonstrând o poftă de joc aproape maladivă, în ciuda ploii care a continuat să cadă. Decebal Gheară este aproape să îl învingă pe Dragne, însă mingea lovită cu capul de acesta trece puţin alături (minutul 30). Şapte minute mai târziu, Marian Stan se descurcă admirabil pe partea dreaptă a atacului giurgiuvean, „scoate” în lateral pentru Georgian Marcu, care, de la 16 metri, caută să plaseze mingea lângă bară, însă ratează de puţin acest lucru.

 

ACT SECUND PRODUCTIV. Chiar dacă Dunărea a dat senzaţia în prima repriză că se poate impune, cu siguranţă nimeni nu avea să anticipeze faptul că cel de-al doilea mitan va aduce cu sine trei goluri, toate în dreptul gazdelor, precum şi o serie de ratări monumentale de-o parte şi de alta.

Giurgiuvenii reuşesc să deschidă scorul în minutul 52, atunci când Aurel Şunda încalcă una dintre regulile nescrise ale fotbalului, hotărând să facă o înlocuire, deşi adversarul se pregătea să execute o fază fixă. George Şanţmare se înalţă pentru 1-0 după cornerul bătut excelent de Georgian Marcu. Cinci minute mai târziu, oaspeţii sunt aproape de egalare, însă acelaşi Şanţmare reuşeşte, cu un ultim efort să îl „agaţe” la limita careului pe Sergiu Costea scăpta singur spre poartă, iar lovitura liberă executată de Chiţu rămâne fără urmări pe tabelă. După ce Olteanu „scoate” incredibil de sub bară şutul în forţă al lui Cojenel (minutul 59), iar omologul său din poarta „alb-albaştrilor”, Dragne, respinge în corner mingea şutată de Turcu (minutul 63), Iordache avea să aducă liniştea în tabăra Dunării, transformând penaltyul obţinut de nou-intratul Bănaru (minutul 69).

Tulcenii nu renunţă la luptă, şi Jianu ratează incredibil din şase metri, Dragne reuşind să atenueze forţa şutului atacantului advers, iar un coleg de-al său să degajeze balonul în aut din preajma liniei porţii. Cu toate acestea, tot giurgiuvenii vor reuşi să scuture plasa, de această dată prin Georgian Marcu, mijlocaşul Dunării prinzând un şut de zile mari care a catapultat balonul aproape de vinclul din dreapta al porţii lui Olteanu. Chiar dacă Bănaru („transversală”, minutul 81), Ivaşcă sau Bucă pentru gazde ori Jianu pentru oaspeţi au avut o serie de ocazii importante, scorul avea să rămână neschimbat.

Bogdan VLADU