defrisariMai mulţi deputaţi au propus de curând modificarea Codului Silvic, astfel încât toţi proprietarii de păduri să poată tăia jumătate din suprafaţa pe care o deţin, dacă vor să ridice hoteluri şi complexuri turistice. Singura condiţie e să împădurească, în altă parte, o suprafaţă similară. În plus, se încearcă şi modificarea articolului care interzicea categoric trecerea pădurilor din extravilan în intravilan.

Organizaţiile de mediu consideră însă proiectul de lege, care urmează să intre în dezbaterea Senatului la începutul lunii februarie, ca fiind o adevărată ”bombă” pentru fondul forestier din ţara noastră: Asta constituia siguranţa că pădurile rămân ceea ce sunt şi nu se transformă în cartiere rezidenţiale, parcuri de distracţii, în vile sau în orice altceva, a afirmat Octavian Berceanu, vicepreşedinte al Institutului pentru Dezvoltare şi Inovare. Revoltător pentru organizaţiile de mediu este însă şi altceva. Legea actuală limitează suprafaţa maximă care poate fi scoasă definitiv din fondul forestier pentru a face loc unei construcţii la cinci la sută din totalul proprietăţii, dar nu mai mult de 200 de metri pătraţi. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, iniţiatorul proiectului de lege, intenţionează să schimbe această prevedere, astfel încât să poată fi tăiată până la 50 la sută din suprafaţa totală deţinută de proprietar.

Şi mai grav, susţin organizaţiile de mediu, este că noul proiect de lege dă posibilitatea şi primăriilor care deţin păduri să încheie parteneriate public-private cu diverşi investitori. Astfel, în locul pădurilor ar putea ”răsări” peste noapte hoteluri, restaurante, baruri, spa-uri, piscine, terenuri sportive sau pârtii pentru schi. Iniţiatorul proiectului de lege spune că ideea i-a venit după ce şi-a dat seama că niciun complex turistic din ţară nu îl mai satisface şi nu are unde să se relaxeze: Eu mi-aş dori foarte tare, pentru că sunt şi schior, să nu mai mă duc în Austria, să stau la mine în ţară… unde mă duc eu la mine în ţară să schiez sau unde mă duc eu să îmi placă cu familia mea, să nu mai plec să cheltuiesc?! – a declarat recent deputatul social democrat.

Pentru a afla care este poziţia Direcţiei Silvice Giurgiu în legătură cu acest nou proiect de lege, jurnaliştii publicaţiei noastre s-au adresat directorului instituţiei, ing. Viorel Mitroi, care ne-a precizat următoarele: În conformitate cu prevederile Art. 37 al.(1) lit.c şi al.(2) lit.b din Legea 46/2008 – Codul Silvic, actualizat prin Legea 133/2015, construcţia de locuinţe sau case de vacanţă se poate efectua numai în fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice, suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, fiind de maximum  250 m.p. în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m.p., dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha şi cu condiţia expresă  a compensării acestora, fără reducerea suprafeţei fondului forestier, şi cu plata anticipată a obligaţiilor băneşti, ocazionate de aceasta. Totodată, directorul Direcţiei Silvice Giurgiu ne mai spunea că nu agreează propuneri legislative ce vizează, sub o formă sau alta,  agresarea  fondului forestier naţional, cu atât mai mult  cu cât  acest lucru se efectuează în scopul  satisfacerii  unor interese personale.

În concluzie, nu putem afirma decât că singura menire a acestui proiect de lege este să pecetluiască definitiv soarta pădurilor din România…

Un fel de ”lovitură de graţie” dată cu nonşalanţă bogăţiei noastre forestiere, şi-aşa pe cale de dispariţie, după valul de tăieri ilegale din ultimii ani. Şi toate astea, aşa cum bine spunea  ing. Viorel Mitroi, în scopul  satisfacerii  unor interese personale… Ne manifestăm totuşi speranţa că stimabilii noştri senatori vor da dovadă de mai multă înţelepciune decât iniţiatorii aberantului proiect de lege şi că pădurile vor rămâne acolo unde ni le-a lăsat Dumnezeu…Iar dacă domnul deputat Rădulescu nu are unde să se relaxeze, îl invităm să înlocuiască destinaţiile scumpe cu ”creierii” munţilor noştri…Poate aşa îi mai vine minte la cap, cum zice o vorbă din popor!

Marian TARU