SONDAJ. Care este cea mai credibilă instituție pentru cetățenii României!

0
641

Un sondaj CURS dat publicității la jumătatea săptămânii trecute, privind încrederea pe care o au cetățenii în instituțiile statului relevă uriașe surprize.

Astfel, după cum se poate observa din cifrele slide-ului de mai sus, cea mai credibilă instituție pentru români este ISU, adică POMPIERII! Am considera că este o alegere corectă, firească, dacă ținem cont de  faptul că acești oameni salvează în fiecare noapte și zi vieți și bunuri ale cetățenilor.

Aceștia sunt secondați de Armată, mai ales în contextul actual când războiul bate la ușă…

Urmează Biserica, care ocupă o poziție constantă în opțiunile românului căruia, de cele mai multe ori, nu îi rămâne decât credința și speranța în Dumnezeu!

Pe următorul loc se află la egalitate Primăria și NATO, cu 41 de procente dintre respondenți având o încredere ridicată în aceste instituții.

NATO este, la rândul ei, o structură militară ce oferă o oarece siguranță românilor, motiv probabil pentru care apare imediat sub Biserică.

Administrația locală – Primăriile, deși de multe ori blamate, învinuite de lipsa de eficacitate în implementare a unor proiecte urbane, pentru starea infrastructurii și câte și mai câte, se plasează totuși în primele 5 locuri ale sondajului. 

Uniunea Europeană pare să piardă însă teren tot mai mult în ceea ce privește așteptările românilor. Refuzul accesului în spațiul Schengen, scandalul grânelor ucrainene, ce au afectat fermierii români și altele sunt probabil câteva din cauzele scăderii popularității UE.

Presa și mass media în general, au scăzut în credibilitate, spun analiștii, din cauza ingerințelor politicului în agenda editorială a acestora.

Codașele topului sunt Guvernul, Președinția (ambele cu 9%), Parlamentul (8%) și partidele politice (7%), după cum  arată sondajul, citat de Mediafax.

*** Sondajul de opinie la nivel naţional, a fost realizat în perioada 10–20 Martie, 2023, prin metoda faţă-în-faţă (la domiciliul respondenților), de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS).

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

(Jurnal)