Conducătorii auto care circulă fără rovinietă nu mai pot fi sancționați decât o singură dată în 30 de zile pentru această faptă, potrivit unei legi publicate marți 28 ianuarie .

Actul normativ reduce totodată și sancțiunile pentru lipsa rovinietei, astfel încât cei care circulă fără a achita tariful pentru utilizarea drumurilor naționale vor fi sancționați doar cu amendă, fără să mai plătească și tariful de despăgubire, care era de 28 de euro pentru autoturisme.                                OG nr. 15/2002, actul normativ care reglementează rovinieta, a fost modificată prin Legea nr. 144/2012, publicată in Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012. Legea, care a intrat în vigoare în 27 iulie, prevede ca fapta de a circula fără a deține rovinietă valabilă, constituie contravenție continua și se sancționează doar cu amendă.

Actul normativ elimină din OG nr. 15/2002 prevederile care stabileau ca, pe lângă amendă, cei care circulă fără rovinietă trebuie să achite și un tarif de despăgubire. Până acum, conducătorii auto surprinși fără rovinietă erau sancționați cu amendă și cu plata unui tarif de despăgubire. Atât amenda, cât și tariful aveau valori diferite în funcție de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse între 250 și 500 lei, în timp ce despăgubirile ajungeau la 28 de euro. Mai mult decât atât, până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despăgubire, soferilor li se reținea și certificatul de înmatriculare al vehiculului. Legea publicată marți 28 ianuarie  elimină și această prevedere, astfel încât polițiștii nu vor mai reține nici certificatul de înmatriculare până la plata tarifului de despăgubire.
Important! Legea nr. 144/2012 mai statuează că tarifele de despăgubire aplicate și contestate în instanță până la data intrarii în vigoare a prezentei legi se anulează.

Șoferii pot fi amendați doar o singură dată într-o lună…

Totodată, noile prevederi mai stabilesc ca procesele-verbale de constatare a contravenției pentru conducatorii auto care circula fara rovinieta trebuie aduse la cunostinta acestora în cel mult 30 de zile, perioadă în care nu mai pot fi sancționați pentru aceeași faptă.  Potrivit expunerii de motive a legii, această reglementare este necesară deoarece „în practică, întâlnim situații în care conducătorii autovehiculelor, care din diverse motive nu și-au achitat rovinieta, primesc zeci de procese verbale, care le sunt aduse la cunostință după o perioadă foarte lungă de timp de la prima constatare a încălcării legii„. Legea nr. 144/2012 mai prevede ca în 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ,  Ministerul Transporturilor trebuie să modifice și normele metodologice de aplicare a OG nr. 15/2002 în concordonță cu modificările pe care le-a suferit ordonanța.

 

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.