Adrian Năstase şi Mircea Geoană erau până la începutul săptămâni 15 – 20 februarie principalii candidaţi la funcţia de preşedinte al PSD. Luni, Adrian Năstase s-a retras din cursă şi a spus că nu vrea să legitimeze prin participarea sa o „regie politică proastă” şi a avertizat că partidul merge într-o direcţie greşită dar joi revenit spunând că la rugăminţile mai multor persoane s-ar putea să revină pe lista de candidaţi. Retragerea surprinzătoare a lui Adrian Năstase din cursa pentru şefia PSD i-a deschis calea spre vârful partidului lui Victor Ponta. Comentatorii politici, şi nu doar ei, susţin, că, indiferent de rezultatul alegerilor, Partidul Social Democrat are toate şansele să se „spargă”. Mai mult, unii, mai curajoşi, susţin chiar că acesta va fi ultimul congres al social-democraţilor, existând premisa ca partidul să se dizolve după Congres. La Giurgiu cu o zi înainte de Congres nu se ştia clar numărul candidaţilor şi nici numele exact al acestora.

Mircea Geoană a fost primul care şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia PSD. În ciuda faptului că multe voci îi cereau demisia, Geoană şi-a asumat eşecul la prezidenţiale şi a anunţat că vrea un nou mandat. A vizitat în ultimele zile filialele care îi sunt favorabile şi a tot făcut promisiuni de funcţii în partid. Luni, 15 februarie, înainte de şedinţa Comitetului Executiv, în biroul său de la Senat a avut loc o reuniune informală a şefilor de organizaţii care îl susţin. Printre numele sonore care au deschis uşa biroului lui Geoană s-au numărat Dan Nica, (liderul PSD Galaţi), Ion Toma, (liderul PSD Olt), Gheorghe Nichita, (liderul PSD Iaşi), Ilie Sârbu, (liderul PSD Timiş), şi alţi lideri din Braşov, Neamţ, Argeş şi Bistriţa. Dar poate cel mai important susţinător părea Marian Vanghelie, şeful organizaţiei de Bucureşti. Vanghelie a fost cel care a propus locaţia aleasă pentru congres: Pavilionul Romexpo, considerat de mulţi „o redută” a primarului sectorului 5 în avantajul lui Geoană.

Social-democratul Cristian Diaconescu şi-a reconfirmat în acceaşi zi de luni candidatura la şefia PSD. Mai mult, Diaconescu a declarat că ar face echipă cu Victor Ponta, care în aceeaşi seară şi-a anunţat la rândul său candidature. Unele voci din PSD s-au grăbit să precizeze că după lansarea candidaturii lui Diaconescu, Ponta ar fi mers prin ţară să îi facă campanie acestuia. Diplomat şi fost ministru al Justiţiei, Diaconescu s-a lăsat curtat ceva timp până să îşi anunţe intenţia de a intra în cursa pentru şefia partidului. Aşadar, un tandem Diaconescu-Ponta este de aşteptat la conducerea partidului.

Retragerea lui Adrian Năstase i-a deschis calea spre vârful partidului lui Victor Ponta, au fost de părere mulţi analişti. La finalul Şedinţei de Comitet Executiv, de luni, Ponta a anunţat că va candida şi el. „Sunt tânăr. Cine îmi va spune că sunt comunist?”,a afirmat Ponta cel care a fost propulsat la şefia organizaţiei de tineret a partidului tot de Adrian Năstase. Acum, tot datorită lui Năstase, „Micul Titulescu” ar putea ajunge preşedintele PSD. Ponta a spus că refuzat poziţia de prim-vicepreşedinte propusă de Geoană de care s-a distanţat după alegeri, deşi în campania electorală i-a fost purtător de cuvânt. Ponta s-a contrat chiar şi cu socrul său pe tema susţinerii lui Geoană, afirmând că şi-a câştigat dreptul de a spune ce crede după ce s-a implicat atât de mult în campanie alături de acesta. Ulterior însă, Ilie Sârbu a renunţat să-l susţină pe Geoană, mergând pe mâna ginerului său.

Principalul contestatar al actualului preşedinte al partidului este însă Miron Mitrea. Lider al filialei Vrancea şi fost lider sindicat, Mitrea a expus pe blocul personal proiectul său politic. Despre Mitrea, colegii de partid au spus că ar fi omul lui Traian Băsescu în PSD. Fostul secretar general al PSD a respins mereu acuzaţia şi a criticat tabăra Geoană de câte ori a avut ocazia. A fost primul care a vorbit despre o posibilă fraudare a alegerilor interne. La Consiliul Naţional de acum două săptămâni, părea foarte convins că va candida, expunându-şi bannere şi împărţind pliante cu sloganul „PSD revine la putere”. Tot atunci, Mitrea a amintit de oamenii care au muncit pentru partid, dar au fost îndepărtaţi cum este cazul lui Sorin Oprescu. Săptămâna trecută, când lupta pentru scaunul de preşedinte al partidului s-a înteţit, Mitrea a anunţat că i-ar putea ceda voturile lui Adrian Năstase în turul al doilea al alegrilor. Numai că Adrian Năstase a anunţat marţi, 16 februarie, că iese din cursa pentru preşedinţia PSD. Iar deciziile de luni de la Comitetul Executiv Naţional al PSD, Miron Mitrea a anunţat că se gândeşte să se retragă din cursa pentru şefia partidului, deranjat de adoptarea noului statut al PSD care prevede ca alegerile pentru conducerea formaţiunii să aibă loc pe o listă închisă. Totuşi, Mitrea a revenit şi a spus că îşi menţine candidatura . Mai mult, pe lista sa vor figura nume cunoscute din vechea gardă a PSD.

Surpriza zilei de luni a fost anunţarea depunerii candidaturii de către primarul Constanţei, Radu Mazăre. Anunţul a fost făcut de mâna dreaptă a acestuia, prim-vicepreşedintele organizaţiei Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Mazăre a mai amintit că şi-ar putea depune candidatura, dar că la asta se va gândi în timpul vacanţei pe care o petrece în Brazilia vizibil sedus de idea participării la Parada de la Rio. „Când o să mă vedeţi cu beretă roşie şi uniformă militară, atunci o să ştiţi că voi candida”, a spunea Mazăre la Consiliul Naţional al partidului. La aceeaşi întîlnire, Geoană a criticat oraganizaţia de la Constanţa, pentru că a obţinut un scor mic la alegeri. Nici la europarlamentare, PSD Constanţa nu a beneficiat de o victorie clară, aşa cum a avut Mazăre personal când a candidat la Primărie. Totuşi, Mazăre merge pe raţionamentul că dacă a avut majoritate la Constanţa, de ce nu s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi în cursa pentru şefia partidului. Ulterior, Miron Mitrea a anunţat că Mazăre nu va mai candida, iar dacă va fi vot pe liste, va face parte din echipa lui.

Andrei Alexandru, Ioan Domonco, Victor Morar şi Dorela Alistar sunt alţi patru candidaţi care deşi sunt priviţi ca outsideri în această cursă, fiecare se declară pregătit să îşi apere şansele. Doi dintre cei patru invocă numele lui Ion Iliescu atunci când îşi anunţă candidatura sau şi-o motivează. Andrei Alexandru spune că vrea să fie preşedintele PSD, pentru ca partidul să fie aşa cum era în timpul lui Iliescu, şi nu unul „de tejghea” ca în vremea lui Geoană. Ioan Domonco şi-a anunţat candidatura trimiţând o scrisoare lui Ion Iliescu în care îşi anunţa intenţia de a candida la preşedinţia PSD. „De la Dorohoi am primit o scrisoare de la un băiat, preşedinte de organizaţie locală, recomandat şi de primarul oraşului. Am să o prezint aici (la CEX n. red.)”, a spus Iliescu. Numai că  „tânărul din Dorohoi” a fost suspendat din partid pe 11 februarie, motivele excluderii fiind legate de neimplicarea acestuia în campania electorală pentru prezidenţiale. La toată această listă se adaugă numele lui Adrian Năstase care declara joi că s-ar putea răzgândi în urma afluenţei de telefoane pe care le-a primit din partea unor colegi care

l-au rugat să nu renunţe! Vom reveni, în ediţia următoarea a publicaţiei „Jurnalului giurgiuvean”, cu detalii picante de la congresul naţional al social-democraţilor, la care reporterii noştri sunt invitaţi să participe.

Oana CĂLIN