Vineri, 11 octombrie, Biserica din lemn cu hramul Sf. Pantelimon, din curtea Spitalului județean Giurgiu, a fost luată cu asalt de oaspeții celui mai așteptat eveniment monden al anului, la Giurgiu, nunta de argint a primarului Nicolae Barbu. Locul ceremonialului nu a fost ales întâmplător, această Biserică fi rodul efortului material și al Clubului Rotary din care Nicolae Barbu face parte. Slujba începută în jurul orei 19.00, a fost oficiată de un sobor din 11 preoți, momentul bucurându-se și de corul catedralei condus de profesorul Gheorghe Nițescu . În timp ce d-na Cătălina Maria Barbu a purtat o superbă rochie de culoare violet, Nicolae Barbu a optat pentru costumul clasic cu papion.
Participanții la slujbă s-au întrecut în a-și etala ținutele vestimentare, din care nu au lipsit nici rochiile din paiete și strasuri, accesorizate cu perle și pietre scumpe. Ceremonialul s-a încheiat în jurul orei 20.30, după ce, atât parohul Bisericii, preotul Liviu Neacșu, cât și alți preoți din cei prezenți au adresat cuvinte de felicitare pentru longevitatea relației acestui reușit cuplu. Oaspeții au fost invitați apoi la cina festivă desfășurată în salonul restaurantului ”Riviera”, din Parcul fără nume al municipiului.
De ce a ales d-na Barbu culoarea violet pentru rochie
Probabil d-na Cătălina Barbu nu a optat întâmplător pentru culoarea violet, aceasta fiind o culoare a măsurii, echilibru între pământ și cer, simțuri și spirit, patimă și înțelepciune.
Violetul este culoarea tainei, a misterului. În spatele violetului se va săvârșii nevăzutul mister al reîncarnării sau cel puțin, al transformării. Pe monumentele simbolice ale Evului Mediu, Iisus Hristos poartă un veșmânt violet în timpul patimilor, adică atunci când și-a asumat deplin încarnarea, când, în momentul împlinirii sacrificiului, unește total în el Omul, fiu al pământului, pe care îl va răscumpara cu Duhul ceresc, nemuritor, în care se va întoarce.
Violetul este de asemenea culoarea ascultării, a supunerii, ceea ce nu contrazice asocierea ei cu patimile lui Hristos. Exista obiceiul de a lega de gâtul copiilor o piatră de culoare violet, nu numai pentru a-i apăra de boală, dar și pentru a-i face ascultători și cuminți.

 

Efectele terapeutice ale culorii violet
La nivel psihic, culoarea violet calmează rapid angoasele, anihilează frica, elimină agresivitatea și face să dispară gelozia. În plus, această culoare favorizează reveria elevată și visarea transfiguratoare.
Culoarea violet este înzestrată cu cea mai intensă putere electro-chimică . Ea este extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos. Culoarea violet ne hrănește și ne energizează în mod inefabil partea cea mai înaltă a creierului, ajutându-ne să ne extindem orizontul înțelegerii. Culoarea violet este stimulatoarea celor mai înalte idealuri umane și, grație inspirației determinate de aceasta, au fost concepute cele mai frumoase opere în artă, muzică, proză, poezie, pictură, sculptură, cinema etc.

Leonardo Da Vinci susținea că puterea de meditație a ființei umane poate fi mult mărită dacă medităm într-o cameră cu geamuri violete la ferestre, atunci când soarele este la amiază.
Wagner obișnuia să compună spirituala sa muzică într-o cameră cu perdele de culoare violet, în timp ce faimosul Saint Germain folosea adesea efectul purificator al luminii violet pentru a-și vindeca bolnavii.

Foto: www.opiniagiurgiu.ro
(Redacția)