arest-(2)_0Conform unui comunicat de presă, Sindicatul National al Lucrătorilor din Penitenciare – Filiala Giurgiu,  a transmis acest apel în contextul percheziţiilor   ce au fost făcute  în Penitenciarul de maximă Siguranță, Giurgiu, într-un dosar de înşelăciune prin metoda „accidentul” .

  Angajații, sindicaliști din Penitenciarul Giurgiu atrag atenția totodată  asupra  problemelor grave cu care se confruntă cadrele care lucrează în Penitenciarul Giurgiu, aceștia declarând că un agent trebuie să supravegheze nu mai puțin de 34 de camere, iar la curtea de plimbare un singur agent trebuie să supravegheze peste o sută  de deținuți!

Problemele sistemului sunt complexe, munca acestor oameni  este  extrem de dificilă, și trebuie să avem obiectivitatea de a  reda realitatea așa cum este ea, exprimându-ne respectul pentru adevărați lucrători ai acestui sistem,  oameni corecți care se confruntă cu o multitudine de probleme, blamându-i doar  pe corupții care încalcă Legea.

În legatură cu acţiunea desfăşurată în Penitenciarul Giurgiu, Sindicatul National al Lucrătorilor de Penitenciare – Filiala Giurgiu, organizaţie sindicală reprezentativă face următoarele precizări: 

La data de 27.10.2015 a avut loc în incinta instituţiei o acţiune specifică organelor de anchetă, coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, ce viza aspecte cu privire la producerea unor infracţiuni de înşelăciune tip “accidentul” sau “flanco” de către deţinuţi.
Un număr de 36 de lucrători au fost chemaţi pentru audieri la Secția 25 de Poliție- București, în calitate de ”suspect”, sub acuzația de abuz în serviciu. Precizăm că nu s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar acuzațiile nu vizează fapte de corupție, ci doar neîndeplinirea exemplară a sarcinilor de serviciu în opinia anchetatorilor.      Menționăm faptul că, specificul muncii ne expune la astfel de situații, iar deficitul de personal, de echipamente și de dotări, coroborat cu numărul de deținuți și regimul de detenție (închis și maximă siguranță) nu sunt altceva decât niște factori de risc. Apreciem că, în acest moment, în Penitenciarul Giurgiu se lucrează cu 60% din necesarul de personal, iar anumite dotări obligatorii și necesare sunt neprioritare pentru decidenți, preferându-se exercitarea unei anume presiuni  asupra muncii personalului. De precizat că de multă vreme condițiile în care lucrează angajații din Penitenciarul Giurgiu sunt inacceptabile, iar dezinteresul factorilor de răspundere produce o nemulțumire generală în rândul salariaților .

În concluzie, Organizația noastră sindicală descurajează orice act de corupție, dar totodată nu acceptă ca munca membrilor ei și a colegilor din instituție să fie ignorată, acest lucru manifestându-se printr-o evidentă lipsă de reacție a factorilor de răspundere din sistem. Totodată nu suntem de acord  cu defăimarea lucrătorilor din Penitenciar  din dorința de  senzațional  a unei părți din mass-media .

Comunicat de presă – sosit din partea  SNLP Filiala Giurgiu