canicularecomandari1466603894-1466627981E obligatoriu să beți cel puţin 2 litri de lichide pe zi , în special apă plată . Se poate și apă minerală, sucuri de fructe sau legume… Atenție! Nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz apa se elimină înainte de a hidrata organismul.

Este bine să aveți permanent  la îndemână o sticlă cu apă pentru hidratarea continuă a organismului.

Bune sunt și ceaiurile ( mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru), călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.

Este momentul să evitați sau măcar să limitați consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea. Fructele vă pot scuti de ele…

De mâncat doar alimente proaspete, fără prea multe calorii : carnea slabă,  la grătar, lactatele, cereale, şi cât mai multe fructe şi legume proaspete .

Este interzisă cu desăvârșire activitatea sportivă, mai ales dacă snteți mai în vârstă.

Stați în locuri cât mai răcoroase, cu umbră multă …

Lăsați deoparte ieşirile în aer liber între orele 10-18!Dacă este absolut necesară ieşirea în oraş, mergeți doar prin zonele cu umbră , protejându-vă capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare.

Evident trebuie purtate hainele de culoare deschisă, subţiri, commode,  din in şi bumbac.  Evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului.

În interiorul locuinţei trebuie să stea în camerele cele mai răcoroase. Trebuie folosite draperiile sau lăsate roletele în camerele expuse soarelui.

Ferestrele trebuie menţinute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (aproximativ până la lăsarea serii); trebuie deschise noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a se crea curenţi de aer care scad temperatura interioară a locuinţei.

Aparatele de aer condiţionat trebuie întreţinute periodic (inclusiv dezinfectarea, curăţarea sau înlocuirea filtrelor de aer) pentru a evita răspândirea unor germeni patogeni responsabili de sinuzite, otite, rinite, bronşite. 

 Părinţilor li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare şi să evite drumurile pe distanţe lungi cu aceştia, ca pasageri, în maşinile fără climatizare.

Evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11-16, când razele soarelui sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecţia capului, a ochilor, a buzelor.

Persoanele care suferă de afecţiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare. Persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale şi să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medic. La apariţia primelor semne de boală, atât ca urmare a temperaturilor ridicate, recomandăm populaţiei să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament, iar în cazuri de urgenţă poate fi apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

(Jurnal)