Sfinții Trei Ierarhi sărbătoare mare astăzi, cu cruce roșie, în calendarul creștin ortodox!  Ce nu trebuie să faci niciodată pe data de 30 ianuarie!

0
837

Cine au fost cei trei Ierarhi

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sunt sărbătoriți de către creștinii ortodocși în fiecare an, la data  de 30 ianuarie.

Sărbătoarea celor Trei Ierarhi este importantă pentru creștini, fiind cu cruce roșie în calendar. Chiar dacă Biserica Ortodoxă îi sărbătorește împreună, fiecare sfânt are și propria sărbătoare: 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare, 25 ianuarie – Sfântul Grigorie Teologul și pe 13 noiembrie pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Cei trei episcopi au avut o influență foarte mare în istoria creștinismului, cu roluri esențiale în conturarea teologiei creștine. Aceștia sunt consideraţi cei mai mari învăţători şi păstori din istoria creştinătăţii şi în același timp niște modele de viaţă duhovnicească.

Ce nu ai voie să faci astăzi 

 Începând cu ziua de 30 ianuarie, vremea începe să se schimbe și apar primele semne ale primăverii. Se spune că dacă streșinile curg în această zi, primăvara va fi friguroasă, iar dacă va fi ger, atunci înseamnă că vara fi călduroasă.

În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe, nu se coase şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate. Totodată, nu este bine să împrumuți lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.

De altfel, femeile văduve care au probleme financiare sau de sănătate trebuie să se roage la Sfântului Grigorie pentru a primi ajutor.

Cine vrea să aibă bucurii în acest an, trebuie să se împace cu toți oamenii certați de Sfinții Trei Ierarhi și să ajute un copil sărman care vrea să devină preot. Totodată, femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande,  pentru fi iertate.

În această zi, oamenii merg la biserică pentru a participa la slujbă, împart pachete cu alimente și lumânări.

Citește sau măcar ascultă Acatistul celor Trei Ierarhi , în această zi pentru vindecare și iertare de păcate. (VIDEO)