Tot mai mulți cititori ni s-au adresat, pentru a-i lămuri cu privire la faptul că nu știu ce trebuie făcut în cazul în care rămân fără un loc de muncă, deci și fără asigurarea de sănătate.
Pentru lămuriri, ne-am adresat președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate Giurgiu, Florentina Popescu, aceasta precizându-ne:
„Pentru persoanele care nu realizează venit, lucrurile stau în felul următor: solicitantul se adresează ANAF-ului, unde completează un formular tipizat – declarație pe propria răspundere că nu realizează venituri. Astfel, sunt luați în evidență ca persoane fără venit care optează pentru plata asigurărilor de sănătate. Este bine de știut faptul că valoarea ce trebuie achitată înseamnă 10% din valoarea salariului minim brut pe țară, valoare ce acoperă un an de asigurare, dar care se calculează pentru șase luni. În total, este vorba despre o sumă de aproximativ 1.200 de lei, sumă ce poate fi achitată și eșalonat.
După completarea declarației, în câteva zile, persoanele sunt apoi luate în evidența noastră.
În cazul în care persoana respectivă are urgent nevoie să intre în sistem ca asigurat de sănătate, poate veni cu acea declarație completată la sediul CJAS, iar noi îi luăm imediat în evidențele noastre”, a mai spus Florentina Popescu.
Motivul pentru care unii giurgiuveni rămân în sistem ca asigurați, deși ei au încheiat relațiile de muncă cu un anumit angajator, este legat de faptul că depunerile documentelor se fac la o lună după încetarea relațiilor de muncă, persoana respectivă nefiind vinovată de această sincopă. Pentru perioada respectivă, cetățeanul respectiv este asigurat, a mai completat Florentina Popescu.
La finele anului 2019, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Giurgiu erau înregistrate un număr de circa 203.000 persoane aflate în sistem sub o formă sau alta de asigurare de sănătate, cu circa două mii mai multe față de anul anterior.
(Jurnal)