Vremea este capricioasă, avem parte de ploaie, vânt, frig, ninsoare. Pe lângă toate acestea, petrecem mai mult timp în interior decât în aer liber, mucoasa nazală este mai uscată devenind mai puţin eficientă în lupta contra virusurilor, iar frigul de afară slăbeşte organismul prin scăderea protecţiei oferite de către sistemul imunitar. Numărul virozelor și al infecțiilor respiratorii acute este în creștere în această perioadă, față de lunile anterioare.
Răceala este o infecţie a tractului respirator superior care afectează în general nasul, gâtul şi plămânii. Infecţia este de cele mai multe ori virală, mai rar bacteriană.
Semnele şi simptomele răcelii variază în funcţie de gravitatea infecţiei virale. În formele uşoare, pacientul prezintă: congestie nazală, secreţii nazale apoase (rinoree), strănut, dureri de gât, febră, dureri uşoare de cap, tuse. Aceste simptome apar la câteva zile de la contaminare, se instaurează în mod treptat şi persistă de la 3-4 zile până la 2 săptămâni. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, adresaţi-vă medicului de familie! Răceala se poate complica uneori cu o infecţie bacteriană a gâtului (amigdalelor) sau a sinusurilor, care se manifestă prin: dureri (de gât sau sinusuri, în funcţie de localizarea infecţiei), febră moderată, respiraţie urât mirositoare, în cazul amigdalitelor poate să apară tusea cu expectoraţie. În aceste situaţii se recomandă consultarea medicului de familie pentru instituirea unui tratament corect.
„O infecție respiratorie simplă se manifestă prin tuse, o stare de somnolență, în timp ce o gripă se manifestă cu dureri musculare, de cap, oculare, o febră destul de înaltă, uneori către 40 de grade, și simptome mult mai severe. Pacientul ar trebui să se sperie atunci când, de la o zi la alta, starea se înrăutățește, febra nu scade cu obișnuitul paracetamol sau cu alte antitermice, iar starea generală nu-i permite nici măcar să se ridice din pat”.
Referindu-se la modalitățile prin care giurgiuvenii ar putea preveni eventualele răceli, dr. Mădălina Mina a mai precizat:
„Cea mai bună modalitate este să ne ferim de colectivitate, iar în cazul în care acest lucru este imposibil, să purtăm o mască, pentru a ne putea proteja pe noi, dar și pe ceilalți. Nu este de neglijat nici aportul de vitamine, ce ar trebui luate, în special, din fructe proaspete (vitamina C), dar pot fi luate și din suplimente alimentare”.
În cazul în care, totuși, apar aceste răceli, tratamentul trebuie să conste, în special, din paracetamol – însă cu grijă la pacienții cu hipertensiune, în aceste cazuri produsele pe bază de pseudoefedrină (pliculețe efervescente, al căror singur efect este, de fapt, desfundarea nasului, și nu scăderea febrei) putând duce la creșteri ale valorilor tensiunii arteriale. Nu este de neglijat nici ceaiul, dar nu fierbinte, pentru a nu irita mucoasa gâtului.
(Jurnal)