AcasăActualitateSfântul Nicolae, sărbătorit astăzi, este ocrotitorul copiilor și femeilor! Ce daruri se...

Sfântul Nicolae, sărbătorit astăzi, este ocrotitorul copiilor și femeilor! Ce daruri se oferă și ce nu, de Sfântului Nicolae…

În fiecare an, pe 6 decembrie, Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și al femeilor. Sfântul Nicolae este cunoscut pentru faptele bune pe care le-a făcut pentru cei săraci sau bolnavi și pentru credința în Dumnezeu.

Numele de „Nicolae” provine din limba greacă și înseamnă „victorie oamenilor”, de la împreunarea cuvintelor „nike” care înseamnă „victorie” și „laos” care înseamnă „oameni”.

Viața Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280 în localitatea Patara, pe teritoriul Turciei de astăzi.

Părinţii săi, Teofan şi Nona, au murit în timpul unei epidemii, când Nicolae era copil. După moartea părinților a fost crescut de un unchi, care era episcop în acea zonă. De la unchiul său, Nicolae a învățat despre creștinism și la vârsta potrivită s-a hotărât să devină preot.

Sfântul Nicolae a dus o viață plină de rugăciune, milostenie și credință în Dumnezeu și în cele sfinte. De aceea, pentru comportamentul său a fost ales şi hirotonit episcop al cetăţii Mira, (astăzi Kocademre, Turcia). Iar pentru că propovăduia creștinismul, păgânii cetății au hotărât să-l închidă în temniță împreună cu alți creștini.

Nicolae  însă a fost eliberat când  Constantin cel Mare (306-337) a ajuns împărat.

Când părinţii acestuia au trecut la cele sfinte, Sfântul Nicolae nu şi-a dorit nimic din averea lăsată de către părinţi, astfel că acesta a împărţit-o pe toată oamenilor săraci.

În anul 325,  sfântul  a participat la Sinodul Ecumenic de la Niceea unde, potrivit tradiției, a primit darul de a face minuni.

Minunile Sfântului Nicolae

 În timpul unei călătorii pe mare, ambarcațiunea pe care se afla Nicolae a fost lovită de o furtună puternică. Unul dintre marinar s-a lovit cu capul de catarg și a murit. Văzând scena, Nicolae s-a rugat la Dumnezeu și marinarul s-a reîntors la viață, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

O altă minune  s-ar fi petrecut în Constantinopol unde Nicolae a salvat trei oameni care urmau să fie decapitați. Aceștia se aflau în închisoare și a doua zi urmau să fie omorâți. Cei trei s-au rugat la Dumnezeu și a doua zi, Nicolae a venit la cel care a decis decapitarea oamenilor și l-a convins să-și schimbe decizia.

Potrivit datelor de la Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date, în România, peste 800.000 de români poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestuia.

În rândul bărbaților se sărbătoresc următoarele nume: Nicolae, Niculai sau Neculai, Nicuşor, Nicula, Nicu, Nicolaie și Niculai. În cazul femeilor se sărbătoresc cele ce poartă numele: Nicola, Nicoleta, Niculina sau Nicolina, Niculiţa, Nicol, Nicola, Nikola, Niculeana.

De această sărbătoare sunt legate o serie de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri pe care creştinii le respectă cu sfinţenie.

 Ce daruri se oferă și ce nu, de Sfântului Nicolae 

Potrivit tradiţie, spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.

De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului.

(surse: doxologia.ro)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
80 %
3.4kmh
99 %
vin
24 °
sâm
26 °
Dum
27 °
lun
30 °
mar
21 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!