(interviu cu reprezentanta UNHCR – Cristina Bunea)

 

Scriam deunăzi că în zilele de 23 şi 24 martie, la sediul Baroului de Avocaţi Giurgiu s-a desfăşurat un seminar organizat de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), în parteneriat cu Baroul Giurgiu,  ”Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi”, cât şi cei ai Serviciului pentru Refugiaţi,  partener de implementare UNHCR. Evenimentul a fost extrem de important pentru avocaţii Baroului Giurgiu, fiind primul Seminar de acest fel din România, Baroul Giurgiu devenind astfel şi primul Barou din ţară care a pregătit avocaţi pe acest segment nou, dar în plină dezvoltare, pe cazuistica cererilor de azil. Reprezentanta UNHCR, Cristina Bunea a avut amabilitatea de a ne oferi cu această ocazie un scurt interviu pe care vi-l redăm în rândurile de mai jos

Reporter: Care a fost scopul acestui seminar?

Cristina Bunea: Ne bucurăm că suntem la Giurgiu pentru un seminar de pregătire în domeniul azilului, pentru avocații Baroului Giurgiu, care sperăm că de acum încolo să asiste, în mod specializat, experții din cadrul de azil care își desfăsoară procedura aici.

Rep : Care au fost principalele instituții guvernamentale și nonguvernamentale care au participat la acest seminar?

C.B: I-am avut alături la acest eveniment, în calitate de lectori, pe reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrări, pe cei din Direcția de Azil și Integrare din Centrul Regional Giurgiu, organizația nonguvernamentala Consiliul Național Român pentru Refugiati și Serviciul pentru Refugiati, partener de implementare UNHCR.

Rep:Cum poate influența din punct de vedere politic și economic solicitările de azil?

C.B: Din fericire, sau din nefericire, depinde cum vreți să priviți această chestiune, numărul de solicitări pentru azil în România nu este atât de mare încât să îngrijoreze pe cineva, sau să pună probleme de vreun fel. Anul trecut am avut 2.511 cereri de azil, comparativ cu cele 1.870 de cereri în anul 2011.Nu vorbim despre un număr foarte mare. Din punct de vedere politic, cel puțin deocamdată, chestiunea migrației și azilului nu se află pe agenda politică a României, iar din punct de vedere economic, sprijinul pe care refugiații îl primesc din partea statului Român, în speță cazarea în centrele abilitate și asistența financiară în valoare de 100 ron pe lună, nu cred că pune în dificultate financiară statul român. Dimpotrivă, solicitanții de azil, care de cele mai multe ori vin doar cu hainele de pe ei, au dificultăți de a se întreține.

Rep:Credeți că România este pregătită pentru a primi sau a-i accepta pe acești cetățeni?

C.B: România a făcut eforturi extraordinare de când a semnat Convenția de la Geneva din 1951 și până acum. A făcut progrese, mă refer la faptul că din fericire, instituțiile statului, responsabile, ca Inspectoratul General pentru Migrări, s-a dezvoltat și a creat specialiști și profesioniști. Instanțele de judecată se specializează continuu în acest domeniu, ONG-urile sunt active, mai multe în ultima vreme, și ne face plăcere să avem alături de noi în această aventură și avocați care au un rol extrem de important în procedura de azil.

Rep: Acest seminar a fost primul de acest gen?

C.B: Mă bucur că a fost primul seminar de acest gen care ne-a permis să specializăm avocați, pentru a asista solicitanții de azil din oficiu, deci ca o activitate ”Pro Bono”, dar și să avem avocați specializați pentru cauzele care pot fi susținute din Codurile Europene sau din Codurile noastre. Vom continua cu astfel de acțiuni în celelalte 5 centre regionale. Mă bucur în special că primul seminar a avut loc la Giurgiu, deoarece centrul deschis aici a fost ultimul înființat, și mulțumită colaborării care am avut-o din partea Baroului Giurgiu, a fost posibil să facem această acțiune.

DSC_1298Carina Basescu