bancnote_euro_85917800

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a depus la Consiliul Superior al Magistraturii proiectul de management pentru un nou mandat de trei an în fruntea instituției.

Laura Codruța Koveși, șeful DNA, a anunțat, prin intermediul proiectului de management pe care l-a depus la CSM, că a înființat Compartimentul de investigații financiare și că va întări serviciul tehnic (de interceptări, filaje etc).  Întărirea serviciul tehnic survine ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a interzis Serviciului Român de Informații să mai ofere sprijin tehnic procurorilor. Investițiile vor fi de aproximativ 10, 415  milioane de euro, potrivit procurorului șef.

Compartimentul de Investigații Financiare  vizează descoperirea banilor  ascunși și care trebuie confiscați pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele penale, precum și pentru recuperarea sumelor stabilite de instanțe în cadrul procedurii confiscărilor extinse. “Activitatea compartimentului vizează în special efectuarea investigațiilor financiare în cauzele complexe, pe baza solicitării procurorilor care efectuează urmărirea penală în aceste cauze, pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a solicita confiscarea extinsă”, precizează Laura Codruța Kovesi în proiectul de management.

În consecință, DNA are nevoie de finanțare, de dotări și specialiști care să suplinească sprijinul SRI.

Laura Codruța Koveși este singurul candidat la funcția de șef al DNA. Ministrul Justiției, Raluca Prună a anunțat, chiar în timpul ședinței de bilanț a Direcției Naționale Anticorupție pe 2015, că  nominalizat-o pentru un nou mandate de trei ani.

După ce a fost depus proiectul, Consiliul Superior al Magistraturii o va programa pentru interviu. După interviu, membrii consiliului dau un aviz consultative, apoi documentele sunt trimise președintelui țării, care va decide numirea procurorul șef al DNA.Președintele Klaus Iohannis a lăudat rezultatele procurorilor anticorupție, pe care aceștia le-a obținut sub conducerea Laurei Codruța Koveși.

Proiectul de management al Laurei Codruța Koveși poate fi consultat pe pagina CSM!

(Jurnal)