Dincolo de disputele politice, de suspendarea preşedintelui sau de deciziile Curţii Constituţionale, românii au acum probleme mult mai importante. Una dintre acestea este seceta, care, în această vară, a distrus mai mult de jumătate din culturile agricole. Asta înseamnă că toamna care bate la uşă ne va aduce, în loc de recolte bogate, cum eram obişnuiţi, un nou val de scumpiri la alimente. Şi, de această dată, nu va fi vorba de 5, 10 procente, ci de majorări de 25-30 la sută la toate produsele alimentare de bază. Cu siguranţă, nu va fi o iarnă uşoară pentru buzunarele românilor. Cine vrea să aibă murături şi zacuscă în cămară, va trebui să se mulţumească cu o cantitate mult mai mică faţă de anul trecut. Şi dacă vă gândiţi că mai ieftin ar fi să cumpăraţi conservele din magazin, nu este o soluţie, pentru că procesatorii au anunţat deja scumpiri de până la 30% pentru că vor fi nevoiţi să importe legume, de vreme ce la noi nu s-au facut. Din păcate, veştile proaste nu se opresc aici, pentru că şi carnea de porc, de pui şi de vită se va scumpi din toamnă, producătorii susţinând că altfel nu au cum să îşi acopere cheltuielile. Totul din cauza secetei, care a distrus aproape jumătate din culturile agricole. De departe, cele mai afectate sunt culturile de porumb, ceea ce înseamnă preţul va fi mult mai mare şi hrana animalelor mai scumpă. Creşterea va fi resimţită din plin în buzunarele noastre, ale tuturor, pentru că se anunţă deja preţuri în jur de 17 lei kilogramul la carnea de porc, de exemplu.  Evident, şi mezelurile urmează să se scumpească. Nici preţul cărnii de vită nu rămâne pe loc, dimpotrivă, ar putea creşte cu până la 20 de procente, iar laptele se va scumpi şi el cu aproape 30 de procente. Şi la pui, găsim aceleaşi calcule. Situaţia nu este mai roz nici în privinţa recoltei de floarea soarelui, ceea ce înseamnă că şi uleiul va fi mai scump. Şi nu vorbim de o scumpire oarecare, ci de una cu peste doi lei pe litru. Şi toate acestea se întâmplă în plină criză economică, aşa că ne aşteaptă o iarnă foarte grea…

C. Moise