O mândrie în perioada comunistă era, pentru orice pionier, să facă parte din patrula şcolară de circulaţie a unităţii sale de învăţământ. Dar, imediat după decembrie 1989, acest lucru, ca, de altfel, multe altele care aveau legătură cu perioada comunistă, a dispărut. Numai că, de la 1 iunie, la trecerea de pietoni din imediata apropiere a Şcolii cu clasele I – VIII nr. 6 din municipiul nostru pot fi văzuţi, la începerea şi la terminarea programului celor din ciclul primar, şase copii care dirijează circulaţia în zonă, ajutaţi fiind de un ofiţer al Serviciului Poliţie Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu. Cei şase prichindei sunt elevi ai clasei a IV-a A, şi sunt membrii primei patrule şcolare de circulaţie din municipiu.

După cum ne spunea Mariana Nidelea, cea care se ocupă de pregătirea şi care îi însoţeşte „în teren” pe cei şase mici agenţi de circulaţie, patrula este rodul unui protocol încheiat între IPJ şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Giurgiu. Şcoala nr. 6 este prima care a fost aleasă, deoarece în zonă traficul este extrem de intens, iar semafoarele lipsesc.

„În aceste condiţii, era nevoie de cineva care să ajute la traversarea corectă, mai cu seamă că cei mici – şi nu numai ei – nu sunt întotdeauna atenţi la traversare!”, mai spunea Mariana Nidelea. Cele mai mari probleme le sunt puse copiilor nu de şoferi, care de cele mai multe ori chiar îi salută pe micuţi, ci de pietonii mai vârstnici, şi chiar de către lucrătorii Serviciului Salubritate din cadrul DGSPGC Giurgiu. Cu toate acestea, cei şase – Daria Tănăsoiu, Daiana Nidelea, Laura Căciulan, Cristian Ruse, Adrian Lincu şi Andrei Ţăranu – sunt decişi să nu se lase intimidaţi, şi chiar să dea un exemplu şi celorlalte instituţii de învăţământ din municipiu.

Oana CĂLIN