Ministerul de Interne pregăteşte, pentru această toamnă, noi modificări ale legislaţiei privind regimul circulaţiei rutiere în România, acestea vizând câteva aspecte importante care privesc prevenirea abaterilor rutiere grave, cu accent pe reducerea numărului de morţi şi răniţi de pe şoselele României.  Îngrijoraţi că prea mulţi conducători auto încalcă legea, considerând fie că amenzile sunt simbolice, fie că pot scăpa de ele fără să le plătească, MAI vrea să introducă în lege suspendarea dreptului de a conduce dacă cel care este amendat nu îşi plăteşte amenda într-un termen de o lună.

După cum declara însuşi ministrul Radu Stroe, conform noilor modificări cineva care va primi o amendă şi nu o va plăti în 30 de zile, i se va suspenda permisul până când va face dovada că a dat banii. Demnitarul a amintit că procentul celor care îşi plătesc amenzile rutiere este mai mic de jumătate, ceea ce înseamnă că, pentru cei care nu plătesc, rolul preventiv al amenzii nu se produce.

O altă modificare importantă este introducerea unei alte forme de sancţionare a unor abateri rutiere care reprezintă principalele cauze ale accidentelor grave, soldate cu morţi şi răniţi, respectiv creşterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce. În urma analizelor  Poliţiei Rutiere cu Departamentul Juridic se intenţionează să crească perioada de suspendare a permisului de conducere până la trei sau patru ani pentru cei care accidentează sau omoară oameni conducând sub influenţa alcoolului sau trecând pe culoarea roşie a semaforului.

Şi… sperăm că acest principiu va avea efect inclusiv faţă de acei şmecheri ai şoselelor care îşi permit să facă orice, fără a avea nicio problemă. Aşadar, regimul sancţionator se înăspreşte, în principal, pentru câteva situaţii punctuale care reprezintă principalele cauze ale accidentelor grave de circulaţie: alcool la volan, nerespectarea culorii roşii a semaforului, neacordarea priorităţii pietonilor pe trecerea de pietoni, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată sau conducerea pe contrasens pe autostradă”, a mai spus Stroe.

Ministrul de Interne a mai adăugat că este conştient de faptul că şoferii nu îl vor aplauda pentru aceste modificări ale legislaţiei, el fiind însă sigur că, în acest fel, vor putea fi salvate mai multe vieţi.

„Poate de aceea acest gen de măsuri au fost mereu tergiversate de către decidenţi, chiar dacă numărul de accidente şi de morţi pe şosele a reprezentat o problemă din ce în ce mai gravă în ultimii ani. Când ajungi să ai mii de oameni care mor anual în accidente rutiere, înseamnă că ai o problemă şi trebuie să faci ceva. Până acum doar s-a vorbit. S-a vorbit de strategii rutiere, s-a vorbit de amenzi, de starea drumurilor ori de neprofesionalismul poliţiştilor rutieri. În ceea ce-i priveşte pe aceştia din urmă, vreau însă să vă asigur că dacă situaţia nu a escaladat în ultimii ani este datorită Poliţiei Rutiere, iar acestor oameni, pentru cât de mult

Demnitarul nu exclude faptul că noile măsuri ar putea creşte presiunea pe poliţişti din partea celor care riscă să stea mult timp fără să conducă, însă susţine că realităţile demonstrează că din ce în ce mai puţini poliţişti sunt dispuşi să îşi rişte serviciul şi libertatea pentru şpagă. La nivelul ministerului se lucrează, în paralel, la identificarea unor soluţii legislative care să asigure poliţistului o protecţie şi o încredere mai mare în exercitarea atribuţiilor profesionale.

Jurnal

1 COMENTARIU

  1. sunt de acord cu bautura la volan,dar restul este o mare porcarie!Cum sa-ti ia permisul atata timp!In nicio tara nu exista asa ceva,doar in romania se poate asa ceva!Deci treci pe rosu si iti suspenda permisul pe o perioada de 2 ani nu? Pai parerea mea este ca atunci se va face si multe accidente ptr.ca soferii o sa conduca foarte crispati si mereu cu frica de a nu trece pe rosu! Iar daca soferul este mai in virsta si il opreste politistul face inferct inainte sa apuce politistul ca a trecut pe rosu! Oameni buni in plus trebuie sa faci imprumut in banca ca sa platesti amenda de 160 de milioane!Cine credeti ca s-ar mai sui la volan daca i s-ar inpimpla la vreunul din noi o asa isprava? Eu am 5 masini,dar jur ca daca asa ceva se va intimpla,le vand pe toate,dar nu stiu cine le va mai cumpara!!!Mai bine s-ar apuca sa faca drumuri bune ca asta e principalul motiv al accidentelor!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.