Acasă Actualitate Se intensifică măsurile și controalele DSVSA Giurgiu în următoarea perioadă, premergătoare sărbătorilor. Unde și când puteți face examenul trichineloscopic al cărnii de porc…

Se intensifică măsurile și controalele DSVSA Giurgiu în următoarea perioadă, premergătoare sărbătorilor. Unde și când puteți face examenul trichineloscopic al cărnii de porc…

0
Se intensifică măsurile și controalele DSVSA Giurgiu în următoarea perioadă, premergătoare sărbătorilor. Unde și când puteți face examenul trichineloscopic al cărnii de porc…

În această perioadă dinaintea sărbătorii Crăciunului crescătorii de animale cât și gospodarii din județul Giurgiu ce au crescut în timpul anului un porc, conform tradiției trec la sacrificarea animalelor. Lucrul acesta nu se face însă oricum. Este în același timp important să știm atunci când cumpărăm carnea de porc din centre comerciale, de la crescători de animale care este starea de sănătate a acestora.

 După cum ne spunea directorul edj. al DSVSA Giurgiu, dr. Mădălina Stocheci Florescu, începând cu data de 27 decembrie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, a dispus măsuri privind intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în toate târgurile, piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul.

În scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populaţiei cu Trichinella spiralis, se aduce la  cunoştinţa consumatorilor următoarele:

– consumul de carne de porc, fără a fi verificată în sensul infestării cu Trichinella spiralis, reprezintă un risc pentru sănătatea omului;

– parazitul menţionat produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicaţie costisitoare, uneori chiar moartea pacientului;

– consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unităţi neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine.

De asemenea – mai preciza dr. Stocheci Florescu –  dorim să atenţionăm populaţia cu privire la  necesitatea efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii.

Examenul pentru identificarea parazitului în carnea de porc se poate efectua la sediul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale  din Municipiul Giurgiu, în incinta Pieței Centrale, cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare din mediul rural, conform graficului de permanență  postat pe site-ul DSVSA Giurgiu, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, precum și medicii veterinari de liberă practică concesionari, vor elibera proprietarilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc domestic destinată consumului propriu, o dovadă scrisă ce cuprinde rezultatul examinării, conform modelului de buletin de examinare pentru decelarea Trichinella spp transmis de catre autoritatea centrala – ne mai spunea dr. Mădălina FLORESCU.

Pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre toți consumatorii sunt avertizați ca activitățile de comercializare a alimentelor din unitățile fizice cât și cele din mediul on-line trebuie să se desfășoare numai dacă producătorul/furnizorul de alimente deține autorizatie/înregistrare sanitară veterinară. Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a D.S.V.S.A..

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu transmite cu această ocazie Sărbători Fericite, cu liniște, tuturor consumatorilor din județul Giurgiu.

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
8.2 ° C
8.2 °
8.2 °
77 %
4.4kmh
14 %
mie
11 °
joi
12 °
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
1 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com