bibliotecaLuni, 30 martie, a avut loc la sediul Bibliotecii Județene I.A. Bassarabescu din Giurgiu lansarea ultimului roman, intitulat ”40 de zile” al celebrei scriitoare și regizor de teatru Chris Simion. La eveniment au participat foarte mulți elevi giurgiuveni, romanul fiind dedicat îndeosebi tinerilor.

Cu această ocazie, Chris Simion a prezentat o succintă descriere a cărții sale, despre care a spus că reprezintă o poveste de dragoste tipică, care, deși este expusă la nivel fantasmagoric, protagoniștii fiind floarea-soarelui și zmeul albastru, se poate regăsi, la un moment dat, în viața și în experiența fiecăruia dintre noi.

Autoarea a mărturisit și sursa de inspirație a scrierii sale, și anume canonul de 40 de zile, preluat de la duhovnicul personal. În ceea ce privește tema romanului, a spus Chris Simion, am ales experiența iubirii, pe care am încercat să o descriu simplu, dar profund, precum și învățarea iubirii, în urma trecerii prin etapa inevitabilă a minciunii și a urâtului.

Lansarea romanului ”40 de zile” la Giurgiu face parte din turneul scriitoarei Chris Simion, ce se desfășoară, simbolic, timp de 40 de zile, în 40 de orașe din țară.

Născută la data de 20 august 1977 în județul Maramureș, Chris Simion a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, secția teatrologie în 2000 și secția regie teatru în 2005 a aceleiași universități. A regizat numeroase spectacole, printre care: ”Copilul divin” după Pascal Bruckner, ”Scaunele” după Eugene Ionesco, ”Dragostea durează 3 ani” după Frederic Beigbeder sau ”Hell” după Lolita Pille. Printre scrierile sale se numără: ”Dragostea nu moare. O concluzie la 16 ani” (1994 ); ”Disperarea de a fi” (1996); ”Spovedania unui condamnat” (1998/2000) și ”În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine” (2002). Dintre premiile obținute amintim: 1995 – bursa de studii în literatura sanscrită, New Delhi – Sanskriti Kendra; 2000 – Spectacolul „Călător în noapte”, premiat la Festivalul de Teatru Experimental de la Cairo; 2002 – „Premiul debut în proză”, acordat de Ministerul Culturii și Cultelor; 2004 – „Premiul pentru cel mai bun spectacol” pentru „Scaunele”, acordat de Alliance Française; 2006 – „Premiul de Excelență” în cadrul Galei Antidrog, acordat de Guvernul României pentru spectacolul „Hell”.

(Teodora MUNTEANU)