Luni, 14 septembrie, începe noul an școlar 2020 – 2021. Va fi, așa cum au anunțat oficialii din învățământ, un an atipic. Orele vor fi făcute fie în clasă, fie on-line, fie vom avea parte de cursuri hibrid (jumătate din elevi vor învăța din fața calculatorului, tabletei sau telefonului, în timp ce jumătatea cealaltă va fi prezentă în clasă, urmând ca, după un anumit interval de timp, decis de unitățile școlare, rolurile să se inverseze).
Toate școlile din municipiul nostru – unde orele vor fi făcute după scenariul galben – sunt pregătite pentru prima zi de școală, chiar dacă debutul anului școlar va fi unul fără festivități, așa cum eram obișnuiți din anii anteriori. Conform datelor furnizate de către Inspectoratul Școlar Județean, numărul copiilor care vor frecventa, în fiecare zi, cursurile, va fi de 5.255 (preșcolari ce vor merge la grădinițe cu program normal – 690, preșcolari la grădinițe cu program prelungit – 610, elevi în învățământ primar – 2714, elevi clasa a VIII – 445 și elevi clasa a XII-a 796). Pentru toți aceștia, s-au făcut modificări în sălile de clasă, în sensul că băncile clasice, de două persoane, au fost înlocuite cu bănci de o singură persoană, așezate la distanță de minim un metru una de cealaltă. De asemenea, au fost marcate traseele clare atât pentru intrarea la cursuri, cât și pentru părăsirea clasei sau a școlii, iar părinților le este total interzis accesul atât în interiorul școlii, cât și în curtea unității de învățământ.
Restul elevilor (clasele V – VII și IX – XI), în număr de 4.861, vor învăța alternativ, on line și prin prezența fizică, în clase.
Totodată, una dintre măsurile despre care se vorbea, la un moment dat, în spațiul public, făcea referire la montarea unor panouri de protecție din plexiglas, la fiecare dintre băncuțele de o persoană așezate în clasele de curs. Numai că, deși unitățile școlare au făcut aceste solicitări către Primăria Municipiului Giurgiu, la acest moment nu există fondurile necesare achiziționării acestor produse, costul pentru un singur asemenea panou ridicându-se, conform ofertelor publicate pe site-urile de specialitate, la circa 400 de lei (TVA inclus). Mai mult, surse medicale susțin faptul că aceste panouri nu sunt, tocmai, indicate, nefiind o protecție sigură nici pentru elevi, nici pentru cadrele didactice.
(Jurnal)